Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.16. - Tuesday, Valter napja van.

Belföldi hírek

Szijjártó Moszkvában tárgyalt Lavrovval

2015. October 21. 16:23
Szijjártó Moszkvában tárgyalt Lavrovval

A tárgyalások fő témája a bevándorlási válság és a szíriai helyzet volt. A magyar külügyminiszter a megbeszélés után kiadott közleményében úgy fogalmazott:  "végre fel kellene ismernünk és be kellene látnunk, hogy az Oroszországgal való pragmatikus együttműködés nélkül nincs megoldás a bevándorlási válságra".


"Amerikai-orosz megállapodás nélkül, transzatlanti-orosz megállapodás nélkül nincs megoldás a szíriai háborúra, ezáltal nincs megoldás az Európát sújtó bevándorlási válságra sem" - fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Minél lassabban rendezik ezt a kérdést, annál több bevándorló érkezik Európába, annál nagyobb lesz a bevándorlási nyomás - mutatott rá. Kiemelte: Magyarország üdvözli, hogy október 23-án Bécsben egyeztet az amerikai, orosz, szaúdi és török külügyminiszter. Reményének adott hangot, hogy ennek eredményeként a szíriai háború lezárása már rövidtávon is valósággá válhat.


Moszkva, Szergej Lavrov, Szijjártó Péter


Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbeszélést folytat Moszkvában 2015. október 21-én. Fotó: KKM


Szijjártó Péter elmondta: orosz partnerével egyetértettek abban, hogy növelni kell az Iszlám Állam elleni nemzetközi erőfeszítéseket, hiszen minél több területet hódít meg a terrorszervezet, annál több embernek kell elhagynia az otthonát, és annál többen jönnek majd Európába. Egyetértettek abban is, hogy ebben a helyzetben kifejezetten szükség van a keresztény értékek védelmére és megerősítésére Európában, valamint a Közel-Keleten.
A magyar miniszter az Európai Unió Oroszország felé fenntartott kereskedelmi szankcióiról szólva elmondta: remélhetőleg a mostani kedvezőtlen globális politikai helyzet elmúltával a két ország közötti gazdasági együttműködés ismét a régi lesz. Hozzáfűzte: két éve még Oroszország volt a második legfontosabb kereskedelmi partnerünk. Szijjártó Péter emlékeztetett: a magyar építőipari vállalatok várhatóan szerepet kapnak a 2018-as oroszországi labdarúgó világbajnokság stadionjainak építésében.


Migrációról szóló cikksorozatunk: 

Újra Európa védőbástyája leszünk?

Honnan jönnek, mi elől menekülnek a magyar határra érők?

A végvári rendszer most még nem kell az EU-nak

A határkerítésünk Európa lakmuszpapírja 

Hogyan védhetjük meg Európa külső határait? 

Miért szükséges a horvát határzár?

- Kinél marad a Fekete Péter?


MTI/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu