Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.13. - Thursday, Antal, Anett napja van.

Belföldi hírek

Miért szükséges a horvát határzár?

2015. October 06. 20:09
Miért szükséges a horvát határzár?

A közös horvát-magyar határ – mivel Horvátország nem tagja a schengeni rendszernek – jogilag az EU külső határainak minősül, melynek ellenőrzése a Schengeni egyezményben vállalt feladatunk.


Magyarország napokon belül lezárhatja a horvát zöldhatárt is, ami szabályozottabb keretek közé szorítja az Európába irányuló migrációt. Vagy – ahogy a szerb határ ellenőrzés alá vonásakor is történt  – a migrációs útvonal fősodorja fog újra megváltozni. Akár el is kerülheti országunkat.

 
határzár, Schengeni egyezmény

 
Katonák az ideiglenes műszaki határzár építésén a magyar-horvát határon, Zákány és Botovo között 2015. október 2-án. MTI Fotó: Varga György


Horvátország igazából csak szeptember 15-e után csöppent bele a migránsválságba. A szerb határon hozott magyar intézkedések következményeként vált a migráció tranzitországává, mely a Szerbiával való viszonyában is gondot okozott. Az illegális bevándorlók ugyanis a szerb-magyar határon szabályozott keretek közé terelt beléptetés hatására új útvonalat választottak maguknak: Szerbiából nem a magyar, hanem immár a horvát határ felé vették az irányt. A horvát félnek természetesen ez nem tetszett és üzengetésbe, diplomáciai szópárbajba kezdett. A migránstömeget pedig minél hamarabb visszaterelte a magyar határra, hogy területét minél kisebb mértékben érintse a probléma. Ám a migránstömeg így egyszerűen megkerüli a szerb szakaszon védetté vált schengeni határszakaszt. Ezt igyekszik kivédeni hazánk, és teljes schengeni határán ellenőrzés alá vonni az illegális bevándorlók beérkezését.


A két ország vezetői teljesen eltérően értelmezik feladatukat a migráns-válságban, mely elsősorban a felelősség kérdésében összegezhető. Zoran Milanovic horvát miniszterelnök kezdettől fogva úgy gondolja: a migrációs problémát Törökországban és Görögországban kell megoldani. Baloldali politikusként ellenzi a magyar kerítésrendszert, és igyekszik minél hamarabb továbbküldeni a területére érkező tömegeket. Természetesen a magyar vezetők is tudják, hogy a válság csak a gyökerénél orvosolható. Éppen ezt célozta Orbán Viktor miniszterelnök meg nem szavazott javaslata a szeptemberi EU-csúcson, mely a görög területek közös, katonai határvédelmét célozta volna. Ennek elutasítása után hazánk az elfogadott cselekvési terv eredményeiig is igyekszik mindent megtenni, ami schengeni kötelezettségéből adódik. Vagyis ellenőrizni kívánja teljes schengeni határszakaszát.

 


H. R.


Cikksorozatunk korábbi részei:

- Újra Európa védőbástyája leszünk?

- Honnan jönnek, mi elől menekülnek a magyar határra érők?

- A végvári rendszer most még nem kell az EU-nak

- A határkerítésünk Európa lakmuszpapírja

- Hogyan védhetjük meg Európa külső határait?

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu