Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.24. - Wednesday, Kinga, Kincső napja van.

Belföldi hírek

Újra Európa védőbástyája leszünk?

2015. September 22. 14:47
Újra Európa védőbástyája leszünk?

Mi vár ránk? Hogyan hat hazánkra a modern kori népvándorlásnak is tekinthető, példátlan bevándorlási hullám? Ki fogja megfizetni az árát? Cikksorozatunk első részében vissza-, és kitekintünk: Európára, melynek szerves részei vagyunk.

Ma már megmosolyogtató, hogy két éve még a román és bolgár munkavállalóktól rettegett Nyugat-Európa. A szegénység elől menekülő kelet-balkáni népek bevándorlása ellen még a német kormány is uniós fellépést sürgetett. Franciaországban pedig az ugyanebből a régióból érkező romák ellen léptek fel – nem csak szavakkal. Visszatoloncolták a munkaerőpiacra belépni képtelen/alkalmatlan bevándorlókat, még ha EU-s országból érkeztek is. Repülőgéppel és jelentős apanázzsal küldték haza a romákat oda, ahonnan jöttek. Vagyis még a belső migrációval szemben is van precedens a kitoloncolásra, ha lehet egyáltalán az exkluzív hazautaztatást ezzel a fogalommal illetni.

 migrásnok, Hegyeshalom

  Illegális bevándorlók érkeznek a hegyeshalmi vasútállomásra 2015. szeptember 21-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba


Vajon ugyanerre a sorsra jutnak majd azok a hasonlóan alacsony iskolázottságú, szakképzettségű tömegek, akik most Ázsiából, Afrikából a kontinens szerencsésebb vége felé özönlenek? Vajon sikerülhet-e integrálni például a félfeudális Afganisztán állampolgárait egy modern társadalomba, ha ezt még a berlini törökökkel, vagy az évszázadok óta Kelet-Európában élő romákkal sem tudtuk megtenni?

Vagy végül fizetjük nekik a visszautat? Ha maguktól nem mennek, lehetséges, hiszen csak a menekülteket illeti meg a befogadás. Ma már a német kancellár asszony is egyértelműbben fogalmaz, mint újévi beszédében, melyet a világtérképen tőlünk keletre, délre élők sokan meghívó levélként értelmeztek. A pusztán a jobb élet reményében útra kelőknek – bár sorsuk megindító –, azonban még Merkel sem ígéri, hogy maradhatnak. Ők, a Dublini rendelet szerint indulhatnak vissza – Magyarországra, az első EU-s országba, ahol regisztrálták őket. Vagyis minden valószínűség szerint újra találkozhatunk velük.

Ők sem, mi sem leszünk vidámak. Ők az álmaikat, mi a gazdasági versenyképességünket veszíthetjük. A költségvetésünket ugyanis a visszaútjukkal is jelentősen megterhelhetik. S vajon igazságos-e, hogy míg Görögországban léptek az EU területére, az ottani regisztráció elmaradása miatt mi lehetünk a visszatoloncoltak első célállomása? Ez bizony jogi kérdéseket is felvet, különösen, hogy az Európa Tanács korábban már elítélte a görög menekültügyi gyakorlatot. Az is bizonytalan, vajon hogyan fogadja majd Szerbia, ha mi is továbbküldjük őket oda, ahonnan hozzánk érkeztek. Megannyi kérdés, amire majd az előttünk álló esztendők adják meg a választ.

 taxisofőrök, Nickelsdorf, határátkelő, Ausztria

Osztrák taxisofőrök illegális bevándorlókra várnak a magyar-osztrák határátkelőhelyen, az ausztriai Nickelsdorfnál (Miklóshalma) 2015. szeptember 21-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba


Az idő, mindent megold – mondhatnánk némi malíciával, ám ha arra várnánk, hogy a dolgok maguktól jóra forduljanak, csak a bevett európai gyakorlatot folytatnánk. Az európai politikusok sodródnak az eseményekkel, miközben a magyar miniszterelnök nem csak a magyar, de az európai értékek védelmében, és az EU elvárt joggyakorlata szerint – cselekszik. Csak remélhetjük, hogy Mohács 500 éves évfordulójára nem kell újra Európa védőbástyájává válnunk.

H. R.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu