Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.13. - Saturday, Jenő napja van.

Belföldi hírek

Honnan jönnek, mi elől menekülnek a magyar határra érők?

2015. September 24. 07:30
Honnan jönnek, mi elől menekülnek a magyar határra érők?

Migrációról szóló cikksorozatunkban ezúttal megnézzük, hogyan változott a határra érkezők összetétele, száma az elmúlt időszakban.


Sorozatunk első részében
azt kutattuk, mi vár ránk, hogyan hat hazánkra a modern kori népvándorlásnak is tekinthető, példátlan bevándorlási hullám, ki fogja megfizetni az árát? Ezúttal azt vizsgáljuk, honnét, és pontosan mi elől menekülve érkeznek határunkra a migránsok.


2015 előtt a bevándorlóknak körülbelül a fele a 2008-ban Szerbiától elszakadt Koszovóból érkezett Magyarországra.  A 30 %-os munkanélküliséggel sújtott kis balkáni államban a lakosság valóban rendkívüli nyomorúságos körülmények között él. Koszovó az Európai Unió tagállamainak a segítségét is kérte állampolgárai tömeges kivándorlásának a megállításához. Az európai államok biztonságos államnak tekintik Koszovót, ezért állampolgárai sem nálunk, sem más európai országban nem kapnak menekült státuszt. Ahogy belügyminiszterük kérte, sorra küldik vissza a balkáni országból bevándorlókat. Így tesz  Németország, Ausztria és Magyarország is. Még az is megéri, hogy szervezett formában: busszal szállíttatjuk vissza a gazdasági bevándorlókat. Az év elején Pintér Sándor belügyminiszter még arról is megállapodott szerb kollégájával, hogy Szerbia ehhez szabad utat biztosít. A befogadó állomásainkat megtöltő koszovói albánok fuvarozása még így is megérte, hiszen a menedékkérelmet leadók befogadó állomáson tartása naponta 4500 forintba kerül az adófizetőknek. A kérelem elbírálásáig ugyanis minden európai állam köteles a bevándorlókat ellátni. A koszovóiak ma már kevesen vágnak neki az útnak, tájékoztató kampány fogja vissza az indulni vágyókat hazájukban.


Ám miközben a tavasz folyamán lecsengett a koszovói hullám, felerősödött a Közel-Keletről, és Ázsiából a magyar határra érkezők száma. Hónapról hónapra többen adják be menedékkérelmüket. Míg az év első felében összesen 66 788 személyt regisztráltak menedékkérőként, csak júliusban a magyar bevándorlási hivatal már harminc ezer kérelmet fogadott be (31 287), augusztusban pedig ez a szám már megközelítette az ötvenezret (47 094). Habár a migránsok tömege szinte teljes egészében továbbvándorol nyugatra, a leadott menedékkérelmüket itt, Magyarországon fogják elbírálni.


migráció, magyarországEgyre többen érkeznek a magyar határra


Az Afrika felől érkezők pedig zömmel Olaszországot érik el először. Az Európai Unió politikusainak szerencsétlen kijelentései nyomán megindult menekültáradat a közel-keleti, ázsiai, afrikai válságövezetekből érkezik, illetve az ezek peremén, például Törökországban, Libanonban évek óta fennálló menekülttáborokból.


A válságövezetek elsősorban az USA katonai és politikai manőverei nyomán jöttek létre, melyet az Európai Unió is támogatott. Ám a nyílt katonai beavatkozás, vagy a 2011-es arab tavasz nyomán eltávolított diktátorok után nem a hagyományos értelemben vett demokrácia, sokkal inkább egy bizonytalan, válságos korszak köszöntött az iszlám világra. Jellemző, hogy az USA célszerűnek látta kivonni csapatait Irakból, mert a rendszer csak nem akart stabilizálódni. Ma Irak és az arab tavasz után polgárháborúba süllyedt Szíria északi részén az Iszlám Állam nevű terroristaszervezet uralkodik. Brutális akcióikat ráadásul kiterjesztik a Földközi-tenger térségére is, néhány hónapja Tunéziában rendeztek mészárlást a tengerparton nyaraló európai turisták között.


migráció, útvonalTörökországból sokfelé vezethet az út


A szíriaiak, és irakiak élete sok helyütt tehát közvetlen veszélyben forog, ezért ők gyakran megkapják a menekültstátust abban az országban, ahová érkeznek. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) 2014-es jelentése szerint Szíriából majdnem 4 millióan menekültek külföldre, többségük Törökországban és Libanonban él. Szíria után Afganisztánt hagyta el a legtöbb ember, mintegy 2,6 millióan – a világ 60 milliós migránstömegéből. A jelenség jelentősen megterheli a tranzit-, és célországok költségvetését, hazánk 29 milliárdot különített el a célra.


H. R.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu