Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.16. - Sunday, Jusztin napja van.

Belföldi hírek

Orbán: veszélyes vizekre sodródunk

2015. November 13. 10:32
Orbán: veszélyes vizekre sodródunk

A miniszterelnök a vallettai európai uniós csúcsot értékelve az M1 aktuális csatornának november 12-én "sehova sem vezető tanácskozások sorozatának" nevezte az EU-s migránscsúcsokat. Ahelyett, hogy saját erőből védené meg határait, az egykor büszke Európa "biztonságot koldul" Törökországtól - tette hozzá.

"Úgy tűnik, hogy Európa föladta azt a tervét, álmát, kötelességét, hogy képes legyen saját határait saját erőből megvédeni, és helyette a törökökkel folytatott diplomáciai tárgyalásoktól reméli a védelmet" - mondta a kormányfő. A miniszterelnök szerint az egykor büszke Európa koldusszerepre kényszerül: ahelyett, hogy saját erejét fejlesztené, biztonságot koldul valaki mástól.Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozata Valettában, 2015. november 12-én.


Orbán Viktor elmondta: a tanácskozáson a magyar álláspont az volt, hogy csak akkor üljünkle a törökökkel tárgyalni, miután képesek voltunk saját erőből egy "tartható védelmi vonalat kiépíteni". Ha ez nem Görögország déli határa lenne - fűzte hozzá -, akkor északabbra kell kiépíteni egy ilyen vonalat, hogy világos legyen, "szívesen működünk együtt a törökökkel, mert úgy többre jutnánk mindketten", de nem létszükséglet a megállapodás, mert saját erőből is meg tudják védeni országaikat. A magyar javaslatot elutasították.
A kormányfő arról is beszélt: bár "erről soha senki nem döntött, senki nem hagyta jóvá", mégis kezd körvonalazódni annak terve, hogy Törökországból Európába egymillió migránst szállítsanak át, és osszanak szét.     Magyarországnak ezt el kell utasítania - mondta. Hozzátette: lehetetlen, hogy behozzanak egymillió embert Törökországból Európába, és akik behozták, szétosszák őket azok között, akik nem szavazták meg ezt a döntést.


Migrációról szóló cikksorozatunk: 

Újra Európa védőbástyája leszünk?

Honnan jönnek, mi elől menekülnek a magyar határra érők?

A végvári rendszer most még nem kell az EU-nak

A határkerítésünk Európa lakmuszpapírja 

Hogyan védhetjük meg Európa külső határait? 

Miért szükséges a horvát határzár? 

Kinél marad a Fekete Péter? 

Nem példa nélküli a magyar kerítés az EU-ban

Kemény szavak Brüsszelben


MTI/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu