Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.16. - Tuesday, Valter napja van.

Rövid hírek

Jöhet a határzár

2015. October 16. 12:57
Jöhet a határzár

"Továbbra sincs meg a szükséges erő, elszántság és politikai akarat, hogy a saját határainak megvédésére képtelen Görögországtól átvegyük teljesen vagy részlegesen a határvédelem felelősségét" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak távozóban a 2015. október 15-e éjjelén zárult brüsszeli Európa Tanács csúcstalálkozóról. Kérdésre válaszolva hozzátette: a határzárról már október 16-án dönthet a nemzetbiztonsági kabinet.


cseh katonák, határzár


Kiskorpád, 2015. október 14. Egy tizenegy szerelvényből álló különvonattal megérkeztek Magyarországra Csehországból azok a katonák, akik részt vesznek a december 15-ig tartó Balaton 2015 nevű gyakorlaton. MTI Fotó: Varga György


A kormányfő a határvédelemmel kapcsolatban elmondta: "egy elveszett államvezetési képességet kellett visszaépítenünk a nyár során a szerb határ lezárásakor, hogy mit csinál egy állam, amikor úgy látja, hogy nem katonasággal, hanem rendészetileg kell megvédenie a határát, tehát nem egy fegyveres támadást kell elhárítania, hanem mondjuk föl kell tartóztatnia tömegesen belépni akaró, törvénysértő, illegális migránsokat". A miniszterelnök hangsúlyozta: "jó hír, hogy van az unióban négy olyan ország, amely képes nagyon komoly, nehéz kérdésben, határrendészeti kérdésben szinte feltétel nélkül a másik segítségére sietni". Őszintén meg kell köszönni a lengyeleknek, a cseheknek és a szlovákoknak a segítséget, a népeknek és a kormányaiknak is - jegyezte meg.


Migrációról szóló cikksorozatunk: 

Újra Európa védőbástyája leszünk?

Honnan jönnek, mi elől menekülnek a magyar határra érők?

A végvári rendszer most még nem kell az EU-nak

A határkerítésünk Európa lakmuszpapírja 

Hogyan védhetjük meg Európa külső határait? 

Miért szükséges a horvát határzár?


Miniszterelnökség/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu