Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.16. - Tuesday, Valter napja van.

Belföldi hírek

Működik a határzár - hazánk már nem migrációs tranzitország

2015. October 17. 09:20
Működik a határzár - hazánk már nem migrációs tranzitország

A brüsszeli félmegoldás után bevezetett horvát-magyar határzárral Ausztriára és Németországra sem hárul migrációs nyomás - legalábbis hazánk felől. Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondta el 2015. október 17-én az M1-en.

A hírcsatorna Horvátország felé eső határunk lezárása után arról is tájékoztatást adott, hogy a horvát hatóságok a Szerbiából érkezett migránsokat immmár nem Botovóra viszik, ahol eddig a magyar határ felé vették az irányt, hanem Csáktornyára, vagyis a Szlovén határra. Innen Muraszerdahelyre tudnak átmenni, ahol a szlovénok Lendvára viszik őket, regisztráció céljából. A horvát hatóságok ezzel az úgynevezett C-tervet léptették életbe, ám egyúttal - ha csak élőerővel is, de - igyekeznek lezárni szerb határukat. Amennyiben ez sikeresnek bizonyul: szerb oldalon torlódhat fel a migránstömeg.


Zákány, határ


Kerítéssel és pengésdróttal zárják le 2015. október 17-én a magyar-horvát zöldhatár utolsó szakaszát Zákány közelében, ahol korábban a Horvátországon át érkezett illegális bevándorlók léptek be Magyarországra. Éjfélt követően Magyarország műszaki határzárral lezárta a magyar-horvát zöldhatárt. MTI fotó: Varga György 


Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó a határzár bevezetése után arról számolt be, hogy a magyar-horvát határon pontosan ugyanazt a határrendészeti megoldást alkalmazták, mint a szerb határszakaszon. Közölte: a horvát határszakasz közel kétszerese a szerb szakasznak, ami nem kis logisztikai kihívást jelentett a határzár megépítésében résztvevőknek. A határzárral a jogi státus is változik: a határzár illegális átlépése, megrongálása bűncselekmény - jelezte, hangsúlyozva: széleskörű nemzetközi egyeztetés, megfelelő előkészítés után vezették be a határzárat a horvát határszakaszon.


Migrációról szóló cikksorozatunk: 

Újra Európa védőbástyája leszünk?

Honnan jönnek, mi elől menekülnek a magyar határra érők?

A végvári rendszer most még nem kell az EU-nak

A határkerítésünk Európa lakmuszpapírja 

Hogyan védhetjük meg Európa külső határait? 

Miért szükséges a horvát határzár?


M1, Kormányszóvivő/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu