Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.03.28. - kedd, Hajnalka napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Kovalik Erika: Nagy szeretettel énekelek a bazilikában

2017. április 08. 10:00
Kovalik Erika: Nagy szeretettel énekelek a bazilikában

Noha klarinét szakon szerzett diplomát, Kovalik Erika életében mindig hangsúlyos szerepet játszott az éneklés, s Budapestre költözve arra törekedett, hogy minél jobban fejlessze tudását. Ma ő a Szent István Bazilika egyik szólistája - káprázatos hangját Virágh András orgonaművész zenéje kíséri.

Kovalik Erika egy véletlennek köszönhetően ugyanahhoz az énektanárhoz járt, ahová Gion Zsuzsanna, a Szent István Bazilika szólistája. Így ismerkedett meg a csodálatos egyházi épületben Virágh András orgonaművésszel is. Ma már Kovalik Erika is a Szent István Bazilika kiemelkedő templomi énekese, akinek kitűnő hangjához Virágh András zenéje ad aláfestést.

 

Kovalik Erika szólóénekessel, szólistával beszélgettünk.

 

A Szent István Bazilika belső tere ideális az orgonakoncertekhez

A Szent István Bazilika belső tere ideális az orgonakoncertekhez

 

Mióta foglalkozik a komolyzenével?

 

Érdekel a zene és énekelek, mióta csak az eszemet tudom. Már óvodában folyamatosan szerepeltem, akár anyák napi fellépés volt, akár bármi más. Ezt kisiskolás koromban is folytattam. Olaszliszkai énektanárom figyelt fel arra a hallásomra s ajánlotta a szüleimnek, írassanak zeneiskolába. Klarinétművészi és tanári diplomát szereztem, az éneklés azonban mindig kitüntetett helyet foglalt el az életemben.

A klarinétozás mellett énekkarokban daloltam, Miskolcon például a Forrás Kamarakórusban, Pestre kerülve pedig – ahol szintén klarinét szakon tanultam a főiskolán -, elkezdtem magánénekre járni.

 

 

 

Hogyan kapcsolódott ehhez a templomi szereplés?

 

Jelenlegi énektanárom, Bakos Kornélia kapcsán került előtérbe a templomi- és oratórikus éneklés. Hozzá járt ugyanis Gion Zsuzsanna is, aki most szintén a Szent István Bazilikában csillogtatja meg énektudását. Virágh András, a bazilika orgonaművésze énekest keresett az énekkarba, majd később szólistát is. Ekkor ismerkedtem meg ezzel a miliővel, mely a zene iránti szerelmemnek mára a „fő vágánya”lett. Ez tölti ki az aktív zenélést az életemben: templomi- és oratórikus énekes vagyok.

 

Mit ajánl a Szent István Bazilikába látogatóknak a koncertek közül?

 

A közeljövőben a János Passióban énekelek majd, melyet minden évben előadunk. Nagyon várom minden alkalommal, hiszen a húsvétot megelőző nagykedden tartjuk. Szeretettel jövök a bazilikába énekelni. Ebben az esztendőben is lesz Mozart Rekviem és egyéb orgonakoncertek, ahol énekesként közreműködök, de a Belvárosi Plébániatemplomban is tartunk hasonló hangversenyeket.

 

Kovalik Erikát Virágh András orgonaművész kíséri a bazilikában

Kovalik Erikát Virágh András orgonaművész kíséri a bazilikában

 

A környezet varázsa

 

Kovalik Erika nem véletlenül szeret a bazilikában énekelni. Ennek a monumentális, tökéletes épületnek a belseje ideális az orgonakoncertekhez.

A másfél évszázadot megért falak és a gyönyörű belső tér magával ragadó élményt garantálnak az előadók és a közönség számára egyaránt.

A Szent István Bazilikát 1905-ben szentelték fel, noha építése már 1851-ben kezdetét vette. A hívek 1810-ben gyűjtést rendeztek annak érdekében, hogy a templomot felhúzhassák.

Hild József tervei szerint kezdődött meg az építése, majd halála után a munkálatokat Ybl Miklós vezette. Hazánk legszebb és legjelentősebbnek mondható temploma 1905-re Kauser József belső térben elvégzett, főként díszítőmunkálataival érte el jelenlegi megjelenését, melynek csodájára járnak nemcsak itthon, de külföldön is – számos turista kér bebocsátást a Szent István Bazilikába.

 

Kapcsolódó cikk:

Gion Zsuzsannak hangja a bazilika éke

Virágh András ünneppé teszi a napokat a bazilikában

Virágh András: A bazilika remek partner a hangversenyekhez

 

B.A.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu