Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.11.18. - hétfő, Jenő napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Virágh András: A bazilika remek partner a hangversenyekhez

2017. március 16. 11:45
Virágh András: A bazilika remek partner a hangversenyekhez

Egy hangverseny akkor igazán jó, ha mindenkinek a lelkét egyaránt megérinti – vallja Virágh András orgonaművész, aki immár 30 éve kápráztatja el játékával közönségét a Szent István Bazilikában.

Virágh András orgonaművész- és tanár, a Belvárosi Főplébániatemplom karnagya és zeneigazgatója hazánk legszebb és legjelentősebb egyházi épületében játszik immár harminc esztendeje, amely a főváros egyik legvonzóbb turistalátványossága is.

 A Szent István Bazilika impozáns belső tere ideális hangversenyekre

A Szent István Bazilika impozáns belső tere ideális hangversenyekre

Virágh András orgonaművésszel a Szent István Bazilika-beli koncertekről beszélgettünk.

 

Milyen hangversenyeket hallgathat meg a bazilikában a közönség?

 

Mindenképpen a klasszikus zenét képviseljük, s igyekszünk a műsort úgy összeállítani, hogy a zeneileg műveltebb és a kevésbé képzett réteg is élvezhesse azt. Szeretnénk, hogy a koncertek vonzók lennének az érdeklődők számára. Ebben egyébként igazi „partner” a Szent István Bazilika csodálatos belső tere és persze a hangzás.

Úgy gondolom, a káprázatos épület és a hangversenyek párosa komplex élményt kínál azoknak, akik megtisztelik részvételükkel a hangversenyeinket. 

 

 

 

Kikkel játszik együtt, kiemelne egy közelmúltbeli hangversenyt?

 

Gion Zsuzsanna, Kovalik Erika és Szakács Ildikó énekművészek rendszeres közreműködők az Szent István Bazilikában felcsendülő előadásokon.

 

Egy adott napon elhangzik például Albinoni Adagioja, Bach D-moll Toccatája, Widor híres F-dúr Toccataja. De február 28-án Bach: Air című műve például a csellóművésznő, Koloss Krisztina előadásában volt hallható.

 

Koloss Krisztina csellóművész is közreműködik a bazilika koncertjein

Koloss Krisztina csellóművész is közreműködik a bazilika koncertjein

 

 

A Hild József által tervezett, később Ybl Miklós elképzelései alapján felépített, s Kauser József díszítőmunkálataival befejezett Szent István Bazilika nemcsak szemet gyönyörködtető megjelenésével, hanem a koncertek szempontjából igen előnyös belső adottságaival is arra készteti az embereket, hogy beüljenek a templomba meghallgatni egy csodálatos hangversenyt.

 

Az 1905-ben felszentelt bazilika nagyszámú közönség befogadására képes, Virágh András és a zeneművekben közreműködő művészek pedig minden megtesznek azért, hogy a hangversenyekre megteljen ez a csodaszép templom.

 

A cikket folytatjuk.

 

B.A.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu