Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.02.23. - vasárnap, Alfréd napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Gion Zsuzsanna hangja a bazilika éke

2017. március 31. 12:00
Gion Zsuzsanna hangja a bazilika éke

Kisebb gonddal indult zenei karrierje: gyerekként hamisan énekelt. A Szent István Bazilika tehetséges énekesnője, Gion Zsuzsanna ma emberek százait kápráztatja el hangjával a csodálatos adottságú egyházi épületben, többek között Virágh András orgonaművész kíséretében.

Kezdetben valószínűleg még maga sem hitte, hogy neves szólista és énekes lesz belőle. Gion Zsuzsanna gyermekként kezdett érdeklődni a zene iránt, ma pedig a Belvárosi Plébániatemplomban és a Szent István Bazilikában ejti ámulatba csodálatos hangjával az egybegyűlteket, az orgonakoncertek keretében.

 

Gion Zsuzsanna szólistával, énekesnővel beszélgettünk.

 

Virágh András orgonaművész és Gion Zsuzsanna előadása a Szent István Bazilikában

Virágh András orgonaművész és Gion Zsuzsanna előadása a Szent István Bazilikában

 

Mikor kezdődött vonzalma a komolyzenéhez?

 

Már gyermekkoromban nagyon szerettem énekelni, de volt egy kis probléma: rettenetesen hamisan tettem. A szüleim befogták a fülüket és inkább csak nézték előadásaimat. Első osztályban felvételi volt az általános iskolai kórusba, ahová épphogy felvettek. Az énektanárnő azt mondta, jöhetek énekelni, bár elég hamis vagyok, de ez majd „kitisztul”.

Ez így is történt – egy évvel később teljesen tisztán énekeltem.

 

Első komolyabb fellépésem a Belvárosi Plébániatemplomban volt, ott kezdtem pályafutásomat, először az énekkar tagjaként, később szólistájaként. Liszt Ferenc Szekszárdi miséjét adtuk elő, nekem ez akkoriban nagy falat volt. Bonyolult zenei anyag, nehéz volt megtanulni. Ráadásul 2 hetet kaptam rá – beugróként -, hogy teljesítsem a feladatot. Szerintem jól megoldottam.

 

 

Ki a kedvenc zeneszerzője, melyek a legkedvesebb darabjai?

 

Nagyon szeretem Liszt Ferencet, szinte az összes miséjét előadjuk a Belvárosi Plébániatemplom kórusával minden évben. Kedvelem Verdit is. Részem volt abban a megtiszteltetésben, hogy Rekviemjét kétszer is énekelhettem – a mű idén, október 23-án ismét meghallgatható lesz. Mozart Rekviemjét is szeretem, Bachtól és Handeltől pedig jöhet bármi.

 

Az orgona mellett egyébként – dalestek, áriaestek keretében - zongorakísérettel is énekelek, amikor a koncertet nem templomban tartjuk.

 

Mely templomi koncertjeikre hívná fel a figyelmet?

 

Idén számos Mozart Rekviem előadásunk lesz, Verdi Rekviem október 23-án lesz, Handel Messiása karácsonykor, s persze hetente többször orgonakoncert-sorozatok, melyekre mindenkit várunk szeretettel a Szent István Bazilikába.

 

A monumentális Szent István Bazilika csodaszép orgonája

A monumentális Szent István Bazilika csodaszép orgonája

 

Egy tökéletes környezet

 

A Szent István Bazilika Magyarország egyik leggyönyörűbb és legjelentősebb egyházi épülete, melyet nemcsak a budapesti hívők, hanem a külföldi turisták is előszeretettel látogatnak.

 

A szent királyról elnevezett, 1905-ben felszentelt templomra már 1810-ben elkezdtek gyűjteni az emberek, építését 1851-ben kezdték meg, Hild József tervei alapján. Halálát követően Ybl Miklós vezette a munkálatokat. A bazilika belső munkáit és díszítését Kauser József irányításával végezték el.

 

A monumentális, neoreneszánsz templom külső megjelenésén túl lenyűgöző belső díszítéséről és kitűnő adottságairól is ismert, amely az orgonakoncertekhez ideális hangzást és környezetet ad.

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Virágh András orgonaművész 30 éve varázsol a bazilikában

 

Virágh András: A bazilika remek partner a hangversenyekhez

 

Ünneppé teszi a napokat a bazilikában Virágh András orgonaművész

 

B.A.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu