Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.08.06. - csütörtök, Berta napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Virágh András orgonaművész ünneppé teszi a napokat a bazilikában

2017. március 23. 12:00
Virágh András orgonaművész ünneppé teszi a napokat a bazilikában

Aki szereti a klasszikus muzsikát, zenei képzettségétől függetlenül merülhet el a Szent István Bazilikában felcsendülő hangversenyek hangulatában. Virágh András orgonista a közreműködő művészekkel együtt arra törekszik, hogy minden szerda és szombat igazi ünnep legyen a bazilikában.

A klasszikus zene rajongóinak, s azoknak, akik csak egy kicsit megpihenni térnek be a Szent István Bazilikába, csodálatos élményt nyújtanak a változatos orgonakoncertek. A magával ragadó hangulatról Virágh András és a vele közreműködő művészek gondoskodnak, akik a bazilika mellett a Budapesti Belvárosi Főplébániatemplomban is meghallgathatják a felemelő darabokat.

 

Egy csodálatos részlet a Szent István Bazilika belső teréből

Egy csodálatos részlet a Szent István Bazilika belső teréből

 

Virág András orgonaművésszel arról beszélgettünk, milyen koncertekkel várják a közönnséget a két, látvány szempontjából is káprázatos egyházi épületben.

 

Mikor kezdődnek el a rendszeres hangversenyek?

 

A Budapesti Belvárosi Főblébániatemplomban májustól indulnak az orgonakoncertek, szerdánként 4 órától. Ennek a templomnak vagyok én a karnagya és zeneigazgatója. Szintén májustól, szombatonként este 7 órától professzionális kamarakórusommal, az Etunammal és orgonaművész közreműködésével indulnak a változatos és élvezetes koncertek.

 

Milyen típusú hangversenyeket hallgathatnak még meg az érdeklődők?

 

Az orgonahangversenyeken túl oratórikus koncertek is lesznek. A Mozart: Rekviem című, csodálatos alkotást a Szent István Bazilikában és a Belvárosi Főplébániatemplomban is előadjuk több alkalommal. A szabadságharc tiszteletére október 23-án Verdi Rekviemje csendül majd fel a bazilikában, a karácsonyi időszakot pedig méltó módon, Handel Messiásával fogjuk zárni.

 

Ha jól tudom, a fia is orgonaművész…

 

Büszke vagyok családom zenei vonalára, hiszen bár édesanyám is muzsikus volt, apai ágon én az ötödik orgonista vagyok, a fiam, Virágh András Gábor orgonaművész és zeneszerző szintén követte ezt a pályát. Ő a Szent István Bazilika kinevezett orgonaművésze, s immár a hatodik orgonista a családban. Felemelő érzés számomra és nagyon szeretünk zenével foglalkozni a mai napig.

 

A Szent István Bazilika monumentális orgonája

 

 

A Szent István Bazilika Budapest, sőt Magyarország legjelentősebb és legimpozánsabb egyházi épülete, melynek munkálatai már 1851-ben elkezdődtek, de a templomot csak 1905-ben szentelték fel – hiszen komoly történelmi események is késleltették átadását.

 

Hild József álmodta meg, majd Ybl Miklós tervei alapján folytatták az építkezést, végül Kauser József díszítéseinek elvégzésével készült el a bazilika. A monumentális, szép számú közönséget befogadó épület az egyik legtöbbet látogatott turistacélpont is Budapesten – vonzerejéhez pedig a csodálatos orgonahangversenyek is méltán hozzájárulnak.

 

B.A.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu