Belföldi hírek

H I R D E T É S
2017.11.18. - szombat, Jenő napja van.

Belföldi hírek

Két forgatókönyv áll Európa előtt

Két forgatókönyv áll Európa előtt

Demény Pál világhíres demográfus professzor 1932-ben született Nyíregyházán. Az '56-os forradalom után emigrált, és az USA-ban futott be jelentős karriert. A Budapesti Demográfiai Fórumon tartott hosszú felszólalását - melyben Európa jövőjét latolgatta - nagy érdeklődés övezte.

A Magyar Tudományos Akadémia külső tagja felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi termékenységi ráta mellett az európaiak száma két generáció - azaz mintegy hatvan év alatt - drámaian fog csökkenni. A professzor szerint a jelenlegi népesség megfeleződése jelezhető előre. Ezért sürgető feladatnak nevezte a helyzet megváltoztatását.

 
Demény Pál demográfus, népességpolitikai professzor felszólalásának első része, melyet 2015. november 5-én, a Budapesti Demográfiai Fórumon tartott


A népességpolitikai szakértő úgy véli, jelentős demográfiai problémákat hozott felszínre a jelenkori bevándorlási válság. Ilyen például az a jelentős, és egyre növekvő jövedelemkülönbség, mely az Európai Unió és a szomszédságában, a Közel-, és Közép-keleten fekvő államok között fennáll. De érdemes egy pillantást vetni ezeknek az országoknak a népesedési helyzetére is - véli a professzor: 1950 óta négyszeresére, 21,9 millióra nőtt a most bajba jutott Szíria lakosságának száma, és Törökországban, Afganisztánban, Irakban is hasonló a népességnövekedés üteme.


A New Yorkban élő professzor emlékeztetett: a nyugat hanyatlását többen előre jelezték, és az Európában jelentkező vákuum hatására törvényszerűen következik be a migráció a szomszédos régiókból. Demény Pál előadásában feltette a kérdést: hogyan kezeljük majd a helyzetet itt Európában, vajon ugyanazokat a szabályokat tudjuk-e majd alkalmazni hasonló esetben a nigériaiakra, indiaiakra, pakisztániakra egy esetleges menekültválság esetén, mint ma a szírekre? Úgy véli, mivel egyre inkább jellemző az "Európa megtelt" hozzáállás, a migránsokban a "most vagy soha" hangulat alakulhatott ki, mely jelentősen növeli a jelenkori migránsok számát. Most úgy tűnik a határok bezáródnak, de ez nem jelenti azt, hogy a menedékkérők száma a következő évtizedekben nem lesz hasonló, vagy még nagyobb - tette hozzá.

 
Demény Pál előadásának második része

 
A professzor utalt az Európa demográfiai jövője című tanulmányra, mely szerint a kontinens lakossága 2050-re a jelenlegi szinten lesz, de csak egy 40 milliós migráció eredményeként. A professzor Kofi Annan ENSZ-főtitkár álláspontját idézte, mely szerint Európának befogadónak kell lennie, és fel kell nőnie a bevándorlás okozta új helyzethez, így kerülhet ki megerősödve a válságból. Ám egyúttal egy másik forgatókönyvet is felvázolt, mely feltételezi, hogy az Unió jelentős korlátozásokat vezet majd be a bevándorlással szemben. Demény Pál felidézte az Unió bevándorlási hullámait, mely egyes régiókban multikulturalizmushoz vezetett. Emlékeztetett: az európai politika egy áramlata nem akarja ezt a tendenciát fenntartani. A New York-i professzor - miután felhívta a figyelmet a bennszülött európai lakosság jogaira, mely a menekültjogok mellett nem elhanyagolható - végezetül megkérdőjelezte, hogy egy nyitott Európa hosszú távon is fiatalabb, illetve tisztességesebb és gazdagabb, erősebb lenne-e - ellenkező esetben viszont demográfiai értelemben feltétlenül a marginalizálódás fenyegeti. 


"Kik lakják majd be Európát, ez itt a kulcskérdés" - szögezte le Orbán Viktor kormányfő a fórum nyitóbeszédében.


MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2017. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu