Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.20. - Thursday, Rafael napja van.

Belföldi hírek

Dél-Koreában stratégiai partnert látnak a V4-ek

2015. December 03. 21:32
Dél-Koreában stratégiai partnert látnak a V4-ek

Szorosabbra kívánja fűzni kapcsolatait a négy visegrádi ország és Dél-Korea. Ebben állapodott meg Bohuslav Sobotka cseh, Beata Szydlo lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő a V4-ek 2015. december 3-i, prágai csúcstalálkozóján, melyre meghívták Pak Gun Hje dél-koreai elnököt.

"A V4-ek és Dél-Korea megállapodása nemcsak a régió, hanem az egész Európai Unió számára is nagyon fontos" - vélekedett Orbán Viktor miniszterelnök, aki az eddigi együttműködést sikeresnek nevezte. Robert Fico szlovák kormányfő emlékeztetett, hogy jelenleg mintegy 280 dél-koreai cég fejt ki tevékenységet a közép-európai régióban, s országonként ezen cégek termelik meg a GDP 5-10 százalékát. Bohuslav Sobotka cseh kormányfő is kiemelte, hogy a visegrádi országcsoport számára Dél-Korea az egyik legfontosabb gazdasági partner. Lengyelország kiemelkedő gazdasági partnernek tekinti Dél-Koreát és a jövőben ezt az együttműködést szeretné tovább mélyíteni - mutatott rá Beata Szydlo lengyel kormányfő. A V4-ek arról biztosították a dél-koreai államfőt, hogy támogatják a két koreai állam békés egyesülését.

 

 
Orbán Viktor miniszterelnök, Pak Gun Hje dél-koreai államfő, valamint Bohuslav Sobotka cseh, Beata Szydlo lengyel és Robert Fico szlovák kormányfő. Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda


"Közös nyilatkozatot fogadtunk el, amely alapja lesz jövőbeni együttműködésünknek" - jelentette ki a sajtótájékoztatón Pak Gun Hje, aki szerint a kapcsolatok dinamikusak, és ezt - mint fogalmazott - szeretnék megőrizni.


MTI / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu