Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.04. - Monday, Kázmér napja van.

Belföldi hírek

Schengen baráti kör - szabad csatlakozni!

2015. December 04. 16:27
Schengen baráti kör - szabad csatlakozni!

Orbán Viktor miniszterelnök december 3-án Prágába utazott, ahol a visegrádi négyek prágai találkozóján vett részt. A V4-ek „Schengen barátai” néven egy szélesebb csoport megalapításáról döntöttek, melybe várják mindazokat az országokat, melyek valóban, nem csak a kommunikáció szintjén tartják fontosnak a Schengeni Egyezmény betartását. Az EU alapjait jelentő szerződés a külső határok védelme mellett a belső határok átjárhatóságát biztosítja.

A Visegrádi négyek egyúttal elutasítják a mini Schengenre irányuló törekvéseket, mely néhány nyugat-európai államhoz köthető. A V4-es államok - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia -  elutasítják azokat az elgondolásokat, miszerint a jelenleginél szűkebb országcsoportra korlátozzák a belső határellenőrzéstől mentes, szabad mozgást lehetővé tevő schengeni övezetet  – közölte Prágában Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a V4-ek kormányfői csúcstalálkozóját követő közös sajtóértekezleten. A V4-ek szerint az ilyen elképzelések „opportunista javaslatok”, amelyek veszélyeztetik az európai integráció legfőbb sikerét, a szabad mozgást, s ezért elfogadhatatlanok.


Schengen barátai


Orbán Viktor magyar, Bohuslav Sobotka cseh, Beata Szydlo lengyel és Robert Fico szlovák kormányfő, a visegrádi országok miniszterelnökei, valamint meghívott vendégként Pak Gun Hje dél-koreai államfő sajtótájékoztatót tart Prágában 2015. december 3-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs


Orbán Viktor ugyanitt hangsúlyozta, hogy a határok védelme „szuverenitási kérdés” és egyben „nemzeti felelősség”. „Magyarország segítséget elfogad, de határait saját maga fogja megvédeni” – szögezte le a miniszterelnök. „Ezt nem adjuk át semmilyen felsőbb, közös szervnek, ennek nemzeti hatáskörben kell maradnia” – tette hozzá Orbán Viktor. A kormányfő köszönetet mondott a visegrádi partnereinek, hogy segítséget nyújtottak Magyarországnak határai védelmében a migrációs válság idején. A miniszterelnök kijelentette, hogy az EU-nak kiemelt segítséget kellene nyújtania Macedóniának, amelyre a migrációval kapcsolatban nagy teher hárul.


MTI / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu