Belföldi hírek

H I R D E T É S
2017.11.18. - szombat, Jenő napja van.

Belföldi hírek

Csíkszentmihályi: a család gyengülése társadalmi konfliktushoz vezet

Csíkszentmihályi: a család gyengülése társadalmi konfliktushoz vezet

A családi élet kulturális és etikai alapjai a legjobb esélyt kínálják arra, hogy az emberi szellem kibontakozzon - véli Csíkszentmihályi Mihály professzor, a Flow-elmélet megalkotója, aki a Budapesti Demográfiai Fórumon szólalt fel. Magyarországon komolyan veszik ezt a munkát, mely az államnak nem csak joga, de kötelessége is - tette hozzá a Széchenyi-díjas pszichológus.

A Flow – Az áramlat: A tökéletes élmény pszichológiája című világsikerű könyv szerzője beszédében visszatekintett a XX. század családpolitikájára. A harmincas évek olasz, és az ötvenes évek szovjet családpolitikai elveire, majd az izraeli kibucok módszerére utalt, melyek mind annak bizonyítékai, hogy a családdal szemben nem lehet sikeres politikát folytatni. A család nagyon hasznos dolog a társadalom számára - szögezte le előadásában a Magyar Érdemrend nagykereszt tulajdonosa, pedagógus, egyetemi tanár.Csíkszentmihályi Mihály professzor, Széchenyi-díjas pszichológus előadása a Budapesti Demográfiai Fórumon 2015. november 5-én.


Csíkszentmihályi - az MTA külső tagja, akinek szakterülete a fejlődés- és neveléslélektan, valamint a kreativitás- és tehetségkutatás - úgy véli: a populációban nem kelhetünk versenyre Indiával vagy Kínával, ám célunk lehet, hogy a jövő generáció jobb, tehetségesebb legyen nálunk. Úgy véli, a nyugati családpolitikának ezért a kvalitatív elvekre kell hangsúlyt helyezni. A professzor utalt kollégája, Jeanne Nakamura USA-ban végzett kutatásaira is, mely szerint az amerikai szülők igen büszkék gyermekeikre. Úgy véli, nekünk Európában is meg kell mutatnunk, hogy szülőnek lenni nagyon örömteli és kiteljesítő tapasztalat, különösen azért, mert a szülőknek alkalma nyílik rá, hogy a gyermekeknek jobb életet biztosítsanak, hogy gyermekeiket jobbá tegyék, mint maguk. Csíkszentmihályi úgy gondolja: a család gyengülése társadalmi konfliktushoz vezet, sőt az emberi evolúciót is korlátozza.


"Kik lakják majd be Európát, ez itt a kulcskérdés" - szögezte le Orbán Viktor kormányfő a fórum megnyitóbeszédében.


MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2017. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu