Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.22. - Saturday, Paulina napja van.

Belföldi hírek

Az európai határvédelmi folyamatok a V4-es álláspont felé tartanak

2015. December 18. 15:30
Az európai határvédelmi folyamatok a V4-es álláspont felé tartanak

A visegrádi országok vezetői nyilatkozatban üdvözölték az Európai Tanács célkitűzéseit, különös tekintettel a migrációs válságra, a terrorizmus elleni küzdelemre, az unió és Nagy-Britannia közötti tárgyalások sikerre vitelére és az energiaunió kérdéseire vonatkozóan.

A négy visegrádi ország - köztük Magyarország - miniszterelnöke a brüsszeli EU-csúcsot megelőzően 2015. december 17-én immár szokásossá vált külön tanácskozást tartott, és közös nyilatkozatban rögzítette a kétnapos csúcs főbb témáival kapcsolatos álláspontját. Ez tartalmazta: közös európai megoldást kell találni Schengen megmaradásának érdekében, minden olyan tagország csatlakozását várják a Schengeni baráti körükhöz, amelyek a jelenleg érvényben lévő rendszer barátainak tartják magukat. A kormányfők szerint legfontosabb az unió és a tagországok számára a külső határok teljes és szisztematikus ellenőrzése és a biztonsági szolgálatok együttműködése olyan formában, hogy ne sérüljön a szabad mozgás joga.


Schengen baráti kör


Orbán Viktor magyar, Bohuslav Sobotka cseh, Beata Szydlo lengyel és Robert Fico szlovák kormányfő - a visegrádi országok miniszterelnökei - Prágában 2015. december 3-án. Ezen a napon hozták létre Schengen baráti körüket. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs


A nyilatkozat kitért a menedékkérő-regisztrációs központok (hotspotok) működtetésére is, amellyel kapcsolatban a V4-ek úgy vélekedtek, hogy azok még mindig nem működnek tökéletesen. Reményüket fejezték ki, hogy a központok kiépülnek és minél előbb megfelelően működni fognak. A visegrádi országok vezetői emlékeztettek arra, hogy már jelentős erőfeszítéseket tettek a külső határok védelme érdekében a nyugat-balkáni menekültútvonal mentén található határszakasz közös ellenőrzésével.


MTI / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu