Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.03.28. - kedd, Hajnalka napja van.

Zene - Templomi koncertek

Koloss Krisztina beleszületett a komolyzenébe

2017. április 30. 13:29
Koloss Krisztina beleszületett a komolyzenébe

A neves csellista édesapja, Koloss István közel ötven esztendeig volt a fővárosi Szent István Bazilika orgonistája. Cseppet sem meglepő ezek után, hogy a fiatal lány a komolyzene iránt kezdett érdeklődni. Koloss Krisztina azonban, aki a könnyűzenében is otthon érzi magát, rendszeresen ad hangversenyt Virágh András orgonaművésszel a bazilikában.

Sokáig azon gondolkodott, hogy zongoraművész lesz, esetleg teljesen más pályára megy – Koloss Krisztina azonban, a zenekedvelők nagy örömére, maradt a csellónál. Rendszeres szereplője a Fővárosi Plébániatemplom és a Szent István Bazilika koncertjeinek.

 

Koloss Krisztina 5 és fél éves kora óta csellózik

Koloss Krisztina 5 és fél éves kora óta csellózik

 

Hogyan került a bazilika előadóművészei közé?

Kötődésem a bazilikához a születésem előtt kezdődött. Édesapám 46 éven át volt e templom orgonaművésze, már akkor itt dolgozott, amikor a világra jöttem. Mondhatni, egyenes út vezetett a zenei pálya felé. Nem volt azért zökkenőmentes, mert ha az embert egy bizonyos pálya felé szeretnék terelni, mindig megpróbál minden mást is csinálni. Végül, hál’ Istennek, a zenét választottam.

 

Különös, hogy még nem sokkal azelőtt sem voltam biztos benne: zenei pályára megyek, hogy a Zeneakadémiára kerültem. Sőt, a zongoratanulás is megfordult a fejemben. Aztán mégis maradt a cselló – talán, mert 5 és fél évesen kezdtem el vele foglalkozni. Akkor jöttem rá, hogy ez az utam, ezt kell csinálnom, amikor a szülők már nem erőltették a dolgot.

 

 

Melyek a kedvenc darabjai?

 

Azt vallom, ha valaki zenész, az nemcsak komoly- hanem könnyűzenében is fel tudja találni magát. Sokan nem tudják rólam, hogy számos könnyűzenei albumon működöm közre és vokálozom is. Ezért szívesen játszom könnyűzenét. A komolyzenében, ha választanom kell, természetesen kiemelném édesapám, Koloss István darabjait, melyeket kifejezetten nekem írt, vagy írt át, csellóra és orgonára. De a modern darabokat is szeretem, melyeket egy átlagember talán kevésbé ért, mint egy zenész. Ám ha választanom kellene, Bachtól Elgarig mindent szívesen játszom. Mindegyik kihívás.

 

Koloss Krisztinát Virágh András orgonaművész kíséri a Szent István Bazilikában

Koloss Krisztinát Virágh András orgonaművész kíséri a Szent István Bazilikában

 

Mivel foglalkozik mostanság?

 

Bővítem a repertoáromat, számos egyéb munkám miatt ugyanis nincs igazán időm új dolgokkal foglalkozni. Mindig a régi dolgokat veszem elő, s ebbe az ember egy idő után kezd beleunni. Képes rutinból játszani. Ha valami újat tanulok, az a látásmódot is szélesíti. Ez a tervem most, hogy zeneileg többfelé tekintsek…

 

Kapcsolódó cikk:

Virágh András: A bazilika remek partner a hangversenyekhez

Gion Zsuzsanna hangja a bazilika éke

Kovalik Erika: Nagy szeretettel énekelek a bazilikában

B.A.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu