Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.04. - Monday, Kázmér napja van.

Zene - Templomi koncertek

Időtlen darab az örök falak között – Mozart Rekviemje a bazilikában

2017. May 30. 12:30
Időtlen darab az örök falak között – Mozart Rekviemje a bazilikában

Végigjárta az énekesi ranglétrát, s Mozart Rekviem című darabja ma is az egyik nagy kedvencének számít. Megyesi Zoltán operaénekes a budapesti Szent István Bazilikában énekel az irodalomtörténet egyik legcsodásabb művében.

Újra felhangzott 2017 májusában Mozart Rekviem című műve a fővárosi Szent István Bazilika monumentális falai között. A darabban Virágh András karnagy, Liszt-díjas orgonaművész vezényel, Szakács Ildikó, Megyesi Zoltán és Najbauer Lóránt operanénekes énekel.

Megyesi Zoltán nagy rajongója a csodálatos darabnak.

 

Mozart Rekviemje a Bazilikában - Vezényel Virágh András karnagy, orgonaművész

Mozart Rekviemje a Bazilikában - Vezényel Virágh András karnagy, orgonaművész

 

Mit jelent az Ön számára Mozart Rekviemje?

 

Mozart Rekviemje olyan mű, amely mindig megérinti az embert, bármennyiszer játszották is el. Csodálatos, „elkoptathatatlan” darab, minden koncerten újra és újra élmény részt venni az előadásában. Őszintén szeretem énekelni. Mellette rengeteg barokkot is előadok, de a Rekviem a zeneirodalom csodáinak egyike.

Hogyan kezdődött énekesi pályája?

 

Végigjártam az énekesi ranglétrát, úgymond. Az oratórikus műveket kórusban is sokat énekeltem, a szegedi Vaszy Viktor kórus tagjaként. Bejártuk velük fél Európát. Tizenöt esztendeje azonban már szólistaként is volt lehetőségem a legszebb zenei darabokat előadni. Nagyon sok helyen szerepeltem, az Egyesült Államoktól kezdve Japánon át Dél-Koreáig, s persze Európában is számos városban.

 

 

Karrier szempontjából a legemlékezetesebb s legfontosabb állomás Mozart Don Giovannijában Don Ottavio szerepe, melyet New Yorkban is énekeltem a Mozart-fesztiválon. Ezek állnak a legközelebb hozzám.

 

Kinek ajánlja a Szent István Bazilika koncertjeit?

 

Nagyon előnyös ezekben a hangversenyekben, hogy olyanok is beülnek rájuk, akik egyébként nem járnak koncertre. Ez jó lehetőség arra, hogy őket megszólítsuk, s talán olyan élménnyel térjenek haza, mely további zenei darabok meghallgatására sarkallja őket.

A mai, változó korban sem kell nagyon más módon megszólítani az embereket. Hinnünk kell abban, amit csinálunk, enélkül sehová nem jutnánk. Ha az ember hittel teszi a dolgát, s megfelelő minőségű produkciót nyújt a közönségnek, meglesz az eredménye.

 

Megyesi Zoltán operaénekes szerint nem érdemes e csodás, időtlen zenei darabok nélkül élni

Megyesi Zoltán operaénekes szerint nem érdemes e csodás, időtlen zenei darabok nélkül élni

 

Az általunk előadott zenék azért maradtak fenn több száz éven át, mert időtlenek – örök időn keresztül szólnak hozzánk. Nem szabad a jövő generációkat sem elzárni tőlük, hiszen ezek az emberi lélek lényegével foglalkoznak. Az európai kultúra megkerülhetetlen oszlopai. Lehet nélkülük élni, de nem érdemes!

 

Az 1905-ben felszentelt Szent István Bazilika Budapest, s egyben az ország egyik legmonumentálisabb és legjelentősebb egyházi épülete - melynek falai között a lehető legszebben szólnak az olyan, időtlen darabok, mint Mozart Rekviemje.

 

Kapcsolódó cikk:

 

Ha péntek, akkor bazilika koncertek!

 

Virágh András varázslata 30 éve tart a bazilikában

 

B.A.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu