Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.14. - Sunday, Tibor napja van.

Zene - Templomi koncertek

Ha péntek, akkor bazilika koncertek!

2017. May 12. 12:00
Ha péntek, akkor bazilika koncertek!

A hétvége kezdetén egy igazán felemelő és összetett hangversennyel kedveskednek a budapesti Szent István Bazilikában a zenekedvelőknek. A májusban induló pénteki koncertekről Virágh András orgonaművész beszélt, aki maga is részt vesz a csodálatos zenei darabok előadásában.

Egy dolgos munkahét után valódi kikapcsolódás beülni egy orgonakoncertre a Szent István Bazilikába, ahol nemcsak az impozáns környezet, de a felcsendülő darabok is elbűvölik a látogatókat. Az 1905-ben felszentelt bazilikában az eredetileg ugyanekkor épült, de 1993-ban restaurált Angster-orgona is megszólal.

 

Virágh András, Liszt-díjas orgonaművész és tanár arról mesélt, mit lehet tudni ezekről a csodálatos előadásokról.

 

A Szent István Bazilika varázslatos belső tere ad helyet a hangversenyeknek

A Szent István Bazilika varázslatos belső tere ad helyet a hangversenyeknek

 

Mivel várják péntek esténként a zenekedvelőket a Szent István Bazilikában?

 

Komplex élményre hívunk szeretettel minden zenebarátot. Este 8 órakor kezdődnek a koncertek a Szent István Bazilikában, megszólal mindkét orgonánk: a szentélyorgona, ahol a szólistákkal, az ének- és trombitaművésszel adjuk elő a zeneirodalom legszebb alkotásait. Két darab erejéig az Angster-orgona is szerepet kap, mely egyébként Budapest legnagyobb és legszebb ilyen hangszere.

 

 

Kik működnek közre a koncerten?

 

A nagy orgonát a templom orgonaművésze, Virágh András Gábor, a fiam szólaltatja meg, a szentélyorgonán pedig én játszom és kísérem a közreműködő művészeket. Pénteken sorozatunk egyik nagy pillanatát hallgathatják meg az érdeklődők: Mozart Reqiuemjét adjuk elő e pompás térben, a Szent István szobor előtt, a bazilika szentélyében.

 

Virágh András orgonaművész 30 éve játszik a bazilikában

Virágh András orgonaművész 30 éve játszik a bazilikában

 

Mi a koncert menete?

 

A hangverseny bevezetéseként a nagy orgonán Virágh András Gábor eljátssza Johann Sebastian Bach D-moll Toccata alkotását, ezután jön Mozart Requiemje, gyászmiséje, mely talán a zeneirodalom egyik legismertebb darabja. A Monarchia Szimfonikus Zenekar, az Etunam Vegyeskar és Operaházi szólisták, többet között Szakács Ildikó adják elő ezt a páratlan zenei művet, melyre mindenkit szeretettel várunk.

 

B.A.

 

Kapcsolódó cikk:

 

Ha húsvét, akkor Bach Passiója

 

Életre szóló muníciót kapott felmenőitől a bazilika ifjú orgonistája

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu