Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.17. - Monday, Laura napja van.

Turizmus - Magyar Nemzeti Értékek

Megújult a kisvasút Tiszakécskén

2021. October 11. 14:00
Megújult a kisvasút Tiszakécskén

Tizenkét év után újra elindul Tiszakécskén a kisvasút, mely a környék turisztikai látványosságait mutatja be a látogatóknak, javítva a belföldi turizmus lehetőségeit.a

Tiszakécskén 12 év után újra üzembe helyezték a kibővített és felújított keskeny nyomtávú kisvasutat- jelentette be Tóth János, Tiszakécske polgármestere.

 

A kisvasút felújítási munkálatai közel 500 millió forintba kerültek, melyet pályázati támogatással és önkormányzati forrásból finanszíroztak. A munkálatokat 2020 őszén kezdték el. Az eredetileg 1,2 kilométeres sínpár egy részét elbontották, a megmaradt 600 méteres pályaszakaszhoz további 1000 métert építettek.

 


Mozdonysínt is építettek

A fejlesztéssel a Lübbecke-háztól a Tisza-parti üdülőterületig 5 megállón keresztül lehet utazni a kisvasúton. A beruházás 471 millió forintba került.

 

"Tóth János kiemelte: a kisvasútnak a végállomásain kívül három megállóhelye van: az elsőt a Miskó István sétány játszóterénél, a másodikat a szintén a sétányon található, májusban átadott 21 méteres csúcsmagasságú új kilátónál, a harmadikat pedig a sportcentrum mögött, a tervezett új közösségi térnél, a Zsibongónál alakították ki."

 

A munkálatok során mozdonysínt is építettek, a mozdonyt és a vagonok eredeti állapotukba állították vissza.

 

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán 235 millió forintot nyertek el a mozdonysín bővítésére és a szerelvény felújítására.

 

Amikor látszódott, hogy kevés lesz az elnyert összeg a vasúti pálya felújításához és az új szakasz megépítéséhez, akkor az az Innovációs és Technológiai Minisztérium 222 millió támogatást nyújtott, hogy befejezzék a munkálatokat. Ezen felül a városvezetésnek 14 millió forint önerővel kellett rendelkezniük.

 

BG

Forrás: MTI, MagyarÉpítők

A képek illusztrációk

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu