Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.14. - Sunday, &Őrs napja van.

Turizmus - Magyar Nemzeti Értékek

Jelentősen nőtt a fürdők vendégforgalma

2018. July 03. 14:25
Jelentősen nőtt a fürdők vendégforgalma

Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség új elnöke a Magyar Turisztikai Szövetség sajtóbeszélgetésén elmondta: jelentősen bővült a magyarországi fürdők vendégforgalma tavaly, az előzetes adatok szerint 6-7 százalékkal több, közel 42 millió vendéget fogadtak.

A gyógy- és egészségturizmusban jelentős növekedési lehetőség van a turisztikai szervezetek szerint, a gyógy- és wellnessfürdők az összes szállodai vendégéjszaka több mint 30, az ágazat árbevételének 30 százalékát adják. A fürdőszövetség elnöke rámutatott: az ország tíz leglátogatottabb úti célja között 9 fürdőváros, 8 gyógyhely van. Elmondta, hogy a turisztikai szövetséggel azon dolgoznak, hogy átfogó kutatás készüljön a magyar gyógyvízkincsről a fürdők látogatottságának további növelésére. Az elnök a fürdőágazat fő problémái közé sorolta, hogy a magyarországi fürdők 98 százaléka önkormányzati tulajdonú,, miközben a versenypiacon kell működniük.

 

Jelentősen bővült a magyarországi fürdők vendégforgalma

A gyógy- és egészségturizmusban jelentős növekedési lehetőség van a turisztikai szervezetek szerint

 

Ezért szerinte reformok kellenek az ágazat fenntarthatósága érdekében, erre javaslatot tesznek a kormánynak. Az elnök 2020-tól lát esélyt a finanszírozás változására. A fürdőszolgáltatások 27 százalékos áfáját "óriási problémának" nevezte, miután a környező országok között ez a legmagasabb, ami komoly versenyhátrány az ágazatnak. Erről is tárgyalnak majd a kormányzat képviselőivel - tette hozzá. Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke ismertette: a magyarországi szobakapacitás 10 százalékát adják a gyógyszállók, ez 40 szállodát és mintegy 5200 szobát jelent. Kedvezőnek nevezte, hogy az itt évente átlagosan elért 2,5 millió vendégéjszaka fele belföldi, fele külföldi. 

 

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu