Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.11.28. - vasárnap, Stefánia napja van.

Turizmus - Magyar Nemzeti Értékek

Hungarikum élmény- és rendezvényközpont születhet

2016. február 26. 13:53
Hungarikum élmény- és rendezvényközpont születhet

Szakáli István Loránd helyettes államtitkár, a Hungarikum Bizottság titkára a Hungarikumok a turizmusban, turizmus a hungarikumokért konferencián elmondta: "a XX. század nagyjából arról szólt, hogy nem élhettük meg teljes büszkeséggel nemzeti azonosságtudatunkat". Márpedig értékeink nekünk is vannak - szögezte le.

Hungarikumaink hozzájárulnak az egészséges nemzettudat helyreállításához, mely magától nem biztos, hogy helyreáll - véli a helyettes államtitkár. A nemzeti értékek hungarikumokhoz hasonló megjelenítése Európában egyedülálló, legfeljebb a spanyol minta, a Marca Espana hasonlítható hozzá - mondta el Szakáli István Loránd. A magyar hungarikummozgalom megközelítése egyedi tehát, melyet törvény is szabályoz: nem szűkíti a kérdést ágazati témára. Valójában partnerségre hívja fel a társadalmat - mondta a Földművelésügyi Minisztérium politikusa -, hiszen a rendszer a kisközösségek felől indul ki a települési, tájegységi értéktárak felől.

 
Szakáli István Loránd helyettes államtitkár, a Hungarikum Bizottság titkárnak előadása - első rész


A Hungarikum Bizottság titkára beszédében kiemelte a turisztikai potenciállal bíró hungarikumokat, mint a Hévízi-tó vagy a Mohácsi busójárás. Szakáli István Loránd úgy véli, az értéktárakba való gyűjtés nem egy végcél érdekében történik, értékeink számbavétele egy olyan folyamat, mely önmagában is nemzeti és helyi, regionális önazonosságunk ápolásában segít. Tehát valójában az értékeinkkel való foglalkozás, foglalatosság a fő cél, melyhez minden kisközösség csatlakozása nagy eredmény. Sosem mondhatjuk tehát értéktárainkra: megtelt. Zárszavában Szakáli a közeljövő terveire hívta fel a figyelmet: egy hazai közvéleménykutatást terveznek, milyen a viszonyulás a magyar társadalomban a hungarikumokhoz. Emellett a turizmushoz kapcsolódóan egy trendi hungarikum élmény- és rendezvényközpontot terveznek létrehozni, mely képviselheti a magyar életérzést. Végezetül felhívta a figyelmet a rövidesen megújuló hungarikum.hu oldalra.


Az államtitkár előadásnak második része


MTI / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu