Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.22. - Monday, Magdolna napja van.

Turizmus - Magyar Nemzeti Értékek

Czeglédi: a szolgáltatások minőségének javítása érdekében elengedhetetlen az áfacsökkentés

2017. April 27. 17:26
Czeglédi: a szolgáltatások minőségének javítása érdekében elengedhetetlen az áfacsökkentés

Czeglédi Gyula, a Fürdőszövetség elnöke sajtótájékoztató keretében az áfacsökkentés fontosságáról beszélt, illetve, hogy a nyári szezon megkezdésére minden hazai fürdő üzemképes lesz.

A nyári szezon előtt a hazai fürdőknek több feltételnek kell megfelelniük, hogy újranyithasság kapuikat, Czeglédi Gyula elmondása szerint a mostani, három hónapon át tartó kemény tél miatt komoly felújítási munkálatok szükségesek egyes fürdőkben. "A munkálatokat kellő időben elfogják végezni, és a legnagyobb fürdők már április 29-én megnyitják kapuikat a nagyközönség előtt" - fogalmazott Czeglédi, hozzátéve, hogy a fürdők megnyitását külön hatóság felügyeli, amely engedélyhez köti az üzemképességet. A felújítási munkálatok során többek között a burkolatot, a medencék javítását, a zuhanyzók, a közösség terek megújítását végzik el.

 

A hazai fürdők is küzdenek a munkaerőhiánnyal, sok helyen nem találnak szakképzett munkatársat

 

Szólt arról is, hogy a munkaerőhiány a fürdőszektort is érinti, sok helyen nem találnak szakképzett munkatársat, úszómestert, pénztárost, vagy takarítókat a szezonális munkára. A hiányzó munkaerőt diákszövetkezetek segítségével próbálják pótolni. Két lehetőséget vázolt fel a szövetség elnöke: vagy kiemelt fizetést nyújtanak a nyári szezonban, vagy egész éves foglalkoztatást, ám a téli időszakban kevesebb munkaórában. Mindkét lehetőséghez további forrásokra van szüksége a hazai fürdőknek, amelyet az áfacsökkentésből tudnának előteremteni. "A magyar fürdők nemzetközi versenyképességéhez elengedhetetlen a fürdőszolgáltatások áfájának csökkentése a jelenlegi 27 százalékról 18 százalékra a jövő évtől" - hangsúlyozta Czeglédi Gyula.

 

A fürdőágazat versenyképességének megőrzéséhez elengedhetetlen az áfacsökkentés, ahogy a munkaerő megtartásához, a szolgáltatások minőségének emeléséhez is

A fürdőágazat versenyképességének megőrzéséhez elengedhetetlen az áfacsökkentés, ahogy a munkaerő megtartásához, a szolgáltatások minőségének emeléséhez is

 

A Magyar Fürdőszövetség már kezdeményezte az áfacsökkentést a kormánynál, sőt, szakértői céggel is készítettek egy tanulmányt, amely szerint a költségvetés áfabevétele a 18 százalékos kulcs esetén 2,7 milliárd forinttal csökkenne az első évben, de az ágazat 2022-re ezt a kiesést behozná, miután a fürdők árbevétele az áfa csökkentésével jobban nőne. Az áfacsökkentés a munkaerő megtartásához és a szolgáltatások minőségének emeléséhez is hozzájárulna. Hozzátette, hogy a szövetség szerint a legelőnyösebb az lenne, ha a magyar turizmus három fő szolgáltatási pillére, tehát a fürdők, a szálláshelyek és a vendéglátás, teljes egészében a kedvezményes áfakörbe tartozhatna.    

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu