Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.15. - Saturday, Jolán napja van.

Turizmus - Magyar Nemzeti Értékek

A MOHOSZ felügyeli a tógazdaságok haltelepítéseit

2021. November 18. 14:53
A MOHOSZ felügyeli a tógazdaságok haltelepítéseit

A hideg idő beköszöntével a víz lehűlésével egyidejűleg megkezdődtek az őszi halászatok és a természetes vizek telepítése. A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) felügyeli a haltelepítéseket azoknál a tógazdaságoknál, ahol a horgásztavak mellett természetes vizeik halállományának utánpótlásáról is gondoskodnak.

Dr.Szűcs Lajos, a MOHOSZ elnöke elmondta, hogy a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezettel (MA-HAL) 2017. március 20-án kötöttek stratégiai együttműködést, mely 2021 őszétől vált szorosabbá azáltal, hogy közösen határozzák meg a haltelepítés irányárait. 

 


Dr. Szűcs Lajos, a MOHOSZ elnöke

 

A halak telepítését halgazdálkodási tervek alapján végzik, melynek tartalmazniuk kell a halfajok típusát, méretét és telepítési módját. Szeretnék, ha olyan halfajok is visszatérnének a vizekbe, mint a széleskárász vagy a keszeg, a ragadozó halakból pedig a vízterületre érvényes harcsa, süllő vagy csuka. 

 

A tógazdaságok hozzájárulnak a munkahelyteremtéshez és a fenntartható fejlődéshez, emellett vizes élőhelyeket is teremtenek. Hazánk szerencsés helyzetben van, mivel haltermelési szempontból kiváló földrajzi elhelyezkedése miatt a tógazdaságok képesek kiszolgálni a fogyasztókat édesvízi halakkal. Az idei év időjárása nem kedvezett, mert az enyhe telet csapadékmentes tavasz követte, a nyár pedig aszályos volt, ilyen körülmények között pedig nehéz halakat termelni. További gondot okoznak még, hogy a termelési önköltségek drasztikusan megemelkedtek. Minden probléma ellenére mindenki tud majd halat vásárolni az ünnepekre. 

 

 

 

Az akasztói tavak helye 30 éve olyan szikes terület volt, ahol gyakran még a legelő birkáknak sem jutott elég táplálék. A területen vékony volt a termőréteg és tökéletes a vízzárás. Amikor eső esett, akkor nem ment el a víz, a birkák lábát a sziksó szétmarta. Szárazság idején kiégett minden, emiatt a madarak és más élőlények nem tudtak megmaradni a szikes pusztákon.

 

A tavak kiépítése jelentős változást hozott. Megépültek a halastavak, betelepítették őket halakkal, majd szinte rögtön visszatelepedtek a rég nem látott madárfajok. 

 

BG

Forrás: M1 riport, MagyarMezőgazdaság

Képek: M1 Riportkép, Pixabay

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu