Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.19. - Sunday, Ivó, Milán napja van.

Turizmus - Magyar Nemzeti Értékek

A hungarikumok a turizmus szerves részévé válhatnak

2016. February 25. 14:43
A hungarikumok a turizmus szerves részévé válhatnak

Vajon mire számítanak a hozzánk érkező külföldiek? Vajon mi jut még eszükbe a paprika, gulyás, csikós, puszta fogalomkörén túl - tette fel a kérdést V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára február 25-én, a Hungarikumok a turizmusban konferencián.

Mikor 4 évvel ezelőtt útjára indítottuk a hungarikumok mozgalmát, azért is tettük, hogy identitásunkat megerősítsük. Azóta megyei értéktárak alakultak minden megyében, kidolgoztuk az értékgyűjtés modelljét, melyet a határon túl is kiterjesztettünk - emlékeztetett az államtitkár. Leszögezte: nem kell feltétlenül mindennek az értékpiramis csúcsára, a hungarikumok közé kerülnie, a helyi értékek a helyieknek éppannyira fontosak, vagy fontosabbak, mint az országos értéket képviselő hungarikumok, hiszen az adja a helyiek identitását.

 
V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium hungarikumokért felelős államtitkárának előadása


Egyes hungarikumaink szerepelnek más listákon is - utalt az államtitkár az UNESCO világörökség listájára, az EU-s eredetvédelemre, és a hasonló nemzetközi listákra. Mi szükség volt akkor a hungarikumokra - tette fel a kérdést. Hungarikumaink nem csak egyedi, különleges értéket képviselni, de - legalábbis számunkra, magyarok számára - szerethető is. Hungarikumainkhoz ezer szállal kötődünk, megerősítjük vele a magyar identitást, de kultúrdiplomáciai szolgálatot is elláthatnak, sőt a turizmushoz kapcsolva akár gazdasági növekedést is, hazánk gyarapodását is segíthetik.


MTI / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu