Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.21. - Sunday, Dániel napja van.

Turizmus - Magyar Nemzeti Értékek

20 település csatlakozásával létrejött a Vasi-Hegyhát Natúrpark

2021. August 16. 12:10
20 település csatlakozásával létrejött a Vasi-Hegyhát Natúrpark

Együttműködési megállapodást kötött az agrártárca 17 natúrpark munkaszervezetével. A natúrparkok 2014 óta léteznek és Magyarország 10 százalékát teszik ki.

Kovács István, a natúrpark munkaszervezetének vezetője elmondta, hogy az Agrárminisztériumhoz az Oszkói Hegypásztor Kör nyújtotta be a terveket. Két járásból összesen 20 település csatlakozott a kezdeményezéshez, valamint civil szervezetek, vállalkozások és intézmények is. Céljuk többek között, hogy megőrizzék a természeti és kulturális értékeket, valamint fejlesszék a helyi gazdaságot és vidéket. A megalakult Vasi-Hegyhát Natúrpark területe jelenleg közel 33 ezer hektár, de tovább bővülhet a jövőben.

 


A natúrparkok hozzájárulnak a fenntartható ökoturizmus terjedéséhez

 

Nagy István agrárminiszter közölte, hogy "a natúrparkok elősegítik a fenntartható ökoturizmus terjedését, hozzájárulnak a természeti és kulturális értékek, hagyományok megismeréséhez és megőrzéséhez, valamint foglalkoznak a környezeti neveléssel és szemléletformálással is".

 

A miniszter hozzátette, hogy "megalkották a natúrparki cím odaítélésével és visszavonására vonatkozó miniszteri rendeletet. A natúrparkok kötelesek évente szakmai beszámolót készíteni, viszont működési kiadásaikhoz, rendezvényeikhez támogatásokat igényelhetnek."

 

V.Német Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy alaposan előkészítették a kezdeményezést, melyet végig követett és részt is vett benne.

 

A Vasi-Hegyhát Natúrpark megalakulásáról szóló eseményen részt vett még Pető Péter, a Magyar Natúrpark Szövetség elnöke és Estók János, a Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár főigazgatója.

 

BG

Forrás: MTI, Vaol
A képek illusztrációk

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu