Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.05.29. - vasárnap, Magdolna napja van.

Belföldi hírek

Varga Mihály: Versenyelőny Magyarország számára, hogy a stabil, kétharmados politika gyors döntésekre képes

2011. december 06. 13:05
Varga Mihály: Versenyelőny Magyarország számára, hogy a stabil, kétharmados  politika gyors döntésekre képes
Varga Mihály Miniszterelnökséget vezető államtitkár is részt vett a  Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) 2011-es díjkiosztó gáláján, majd az ott megrendezett Gazdaságpolitikai Fórumon is kifejtette véleményét a gazdaság jelenlegi helyzetéről.Varga Mihály Miniszterelnökséget vezető államtitkár beszéde  a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) 2011-es díjkiosztó gáláján


Magyarország talpra állításában alapvető stratégiai szövetségre van szükség a kormány és a naponta kockáztató vállalkozók között – jelentette ki Varga Mihály a VOSZ 2011-es díjkiosztójának megnyitóján. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár  kijelentette: a foglalkoztatás bővítésére, és a demográfiai tendenciák megfordítására van szükség.

Varga Mihály

Varga Mihály Miniszterelnökséget vezető államtitkár is részt vett a  Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) 2011-es díjkiosztó gáláján


Ez után több kormány pénzügyminisztere ült egy asztalhoz a Gazdaságpolitikai Fórumon, hogy megvitassa a hazánkban kialakult helyzetet.  Varga Mihály 2001 és 2002 között volt Magyarország pénzügyminisztere.


Varga Mihály Miniszterelnökséget vezető államtitkár a Gazdaságpolitikai Fórumon

 

Varga Mihály rámutatott: 2002-ben még a közvélekedés az volt, hogy Szlovéniával együtt vezetjük be az eurót. 2002 utáni kormányváltást követően kezdődtek az igazi bajok. Az egykori pénzügyminiszter szerint a Medgyessy-kormány 100 napos programjára nem volt forrás, így az domino-effektust indított el, amely később a 80 százalék feletti államadóssághoz vezetett. 2008-ra egyértelművé vált, hogy ezt már nem lehetett finanszírozni – szögezte le Varga Mihály.


gazdaságpolitikai fórum

Több kormány pénzügyminisztere ült egy asztalhoz a Gazdaságpolitikai Fórumon, köztük Varga Mihállyal (balról a második)


2004-től bejöttek a devizahitelek, akkor indult el egy olyan finanszírozás, amely részben a jelenlegi problémáink jelentős hányadát okozza - folytatta az államtitkár. Emellett ráadásul egy olyan szociális rendszer alakult ki nálunk, amelyet nem tud finanszírozni az ország. Mindennek eredményeképp 2006 és 2008 között a szomszédos országok 4-6 százalékos növekedést tudhattak magukénak, addig nálunk csak 1-2 százalékos volt mindez.
Varga Mihály ex-pénzügyminiszter a Gazdaságpolitikai Fórumon


2008 októberében derült ki, hogy Magyarország adósságát nem lehet finanszírozni, eltűnt a likviditási bőség, és az IMF-hez kellett fordulni. 2008 és 2010 között gyakorlatilag egy folyamatos válságkezelés folyt. Varga Mihály kijelentette: ma még nem vagyunk túl a válságon, és nem is tudható, meddig tart még. Magyarország ugyanakkor egyelőre finanszírozható, 2012-ben pedig 2,8 százalékos hiány a célkitűzés, amelyre tíz éve nem volt példa.

 Varga Mihály

Varga Mihály: Versenyelőny Magyarország számára, hogy a stabil, kétharmados  politika gyors döntésekre képes


A kormány egy biztonsági háló kiépítését kezdeményezte, és az IMF-el is le fogunk ülni ismét tárgyalni - emelte ki az államtitkár, aki szerint mindemellett a gazdaság beindítása a legfőbb cél. Ehhez át kell alakítani a szociális rendszert, a nyugdíjrendszert, és növelni kell a foglalkoztatottságot. Majd hozzátette: nem vagyunk könnyű helyzetben, a körülmények nem a legjobban, de versenyelőny Magyarország számára, hogy a stabil, kétharmados  politika gyors döntésekre képes. Ráadásul a politika saját magán kezdte a struktúraátalakítást, amelyet az országban jelenleg is folytat. A bankokról szólva Varga leszögezte: senki sem akar harcolni velük, és a hitelélet visszaszorulásának szerinte nem a politikai lépések az okai.


MCOnet

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu