Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.13. - Thursday, Antal, Anett napja van.

Kormányhivatalok

Ügyfélszám növekedéssel büszkélkedhetünk a miskolci kormányablakban - interjú Demeter Ervin kormánymegbízottal

2012. April 18. 11:00
Ügyfélszám növekedéssel büszkélkedhetünk a miskolci kormányablakban - interjú Demeter Ervin kormánymegbízottal
Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Kormánymegbízottját, Demeter Ervint a  megyei önkormányzati intézmények átvételéről, a miskolci Kormányablakról, valamint dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter látogatásáról kérdeztük.


Demeter Ervin


- A megyei önkormányzatok intézményei januártól a Kormányhivatalhoz tartozó Megyei Intézményfenntartó Központokhoz kerültek. Milyen feladatok elé néz ennek kapcsán 2012-ben a megyei Kormányhivatal és dolgozói?
- A megyei önkormányzatok konszolidációjáról, és a megyei önkormányzati intézmények átvételéről szóló törvény előírásainak értelmében azok az intézmények, melyek eddig a megyei önkormányzatokhoz tartoztak, 2012. január 1-től a Megyei Intézményfenntartó Központhoz (MIK) kerültek. Az új szervezetet a közigazgatási és igazságügyi miniszter a megyei kormánymegbízottak útján irányítja. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei MIK vezetését, Nagy András látja el. A MIK önállóan működő és gazdálkodó szervezet, legfontosabb feladata a megyei önkormányzatoktól átvett intézmények fenntartása és működtetése. Az intézmények integrációja során minden dolgozót átvettünk, elbocsátásra nem került sor az intézményeknél. A vezetőket pályázat útján, a kormánymegbízott és a MIK vezetőjének javaslata alapján nevezték ki 2012. április 1-től. A Kormányhivatal folyamatosan segíti a MIK-et az integráció megvalósításában, hiszen 2010 végétől 2011-ig, - amikor 17 Szakigazgatási Szerv került egy irányítás alá, - hasonló folyamatok játszódtak le a Kormányhivatalban. Az átvett intézmények átlátható keretek között kell, hogy működjenek, egy szervezeti struktúrában. Az egységes munkavégzéshez biztosítani kell a megfelelő informatikai hátteret, valamint az egységes gazdálkodást, amelynek két pólusa van, a humán erőforrás és az anyagi feltételek biztosítása és koordinálása.


Kormányablak- Hogyan alakult az elmúlt hónapok során a Kormányablak forgalma, népszerűsége?
- Az elmúlt hónapokban ügyfélszám növekedéssel büszkélkedhetünk a kormányablakban. Januárban 2066, februárban 2982, márciusban pedig 2605 ügyfelet fogadtunk az ügyfélszolgálaton, így egy két héten belül a 20. 000. ügyfelet köszönthetjük majd. Ez is mutatja, hogy az állampolgárok elfogadták és szeretik az új ügyintézési formát, amely maximálisan az állampolgárok igényeihez igazodik. A kormányablak egyik legjelentősebb ügykörét az ügyfélkapu regisztráció jelentette, amely az elektronikus ügyintézés alapját képezi, de nagy volt az érdeklődés a Magyar Államkincstár hatáskörébe tartozó családtámogatási ellátások tekintetében. Emellett pedig nagyon sokan a kormányablakban adták le a megváltozott munkaképességűek felülvizsgálatára vonatkozó nyilatkozatot is. Az állampolgárok felismerték, hogy nálunk ügyfélszolgálaton kulturált körülmények között, pár perc alatt elintézhetik az ügyeiket.- A Darányi Ignác terv részleteit nemrég dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter mutatta be Miskolcon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Államigazgatási Kollégium ülésén. Hogyan foglalná össze a hallottakat?
- A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal kiemelt feladatának tekinti a vidék fejlesztését, ezért hívtuk meg dr. Fazekas Sándor urat, hogy tájékozódjunk a Vidékfejlesztési Terv részleteiről, megismerjük az országos kereteket és számba vegyük a helyi lehetőségeket. 

A Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A Kormányhivatal folyamatosan segíti a Megyei Intézményfenntartó Központot az integráció megvalósításában


A stratégia célja ugyanis a vidéki minőségi élet megteremtése. Vagyis, a vidéki embereket ugyanaz az életminőség illeti meg, mint a nagyvárosban élőket.  Eddig nem voltak határozott célok a vidék újjáélesztésére. Most a vidéki élet feltételeinek javítása, a minőségi mezőgazdálkodás megteremtése, biztonságos élelmiszerellátás és a természeti értékek megőrzése a fő cél. Tehát egy hiánypótló dokumentumról van szó. A miniszter úr előadását kiegészítve, lehetőségeinket számba véve a Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója összegezte a Start munkaprogram lehetőségét. Ez jól szolgálja a Darányi Ignác terv megvalósítását, hiszen a közfoglalkoztatás célja az értékteremtés, a helyi infrastruktúra jobb kihasználása. A mezőgazdasági mintaprogram keretében például, a megyében 2500 fő foglalkoztatását tervezzük az állattenyésztés, növénytermesztés, erdőgazdálkodás területén. A megyei földterületek kihasználtságát is áttekintettük, és megállapítottuk, hogy ma inkább az idősebb korosztály tagjai művelik a földeket, ezért ösztönözni kell a fiatalokat arra, hogy gazdálkodjanak. Olyan ösztönző programokat kell kidolgozni a fiatalok számára, hogy megérje földet művelni. A témához kapcsolódva felvázoltuk a világörökségi státusz, valamint a szőlőtermelés és a borkészítésben rejlő lehetőségeket is.


MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu