Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.12.05. - szombat, Vilma napja van.

Kormányhivatalok

Töretlen az érdeklődés a Kormányablakok szolgáltatásai iránt - Interjú Tóth Ferenc komránymegbízottal

2011. augusztus 31. 17:38
Töretlen az érdeklődés a Kormányablakok szolgáltatásai iránt - Interjú Tóth Ferenc   komránymegbízottal
A Tolna Megyei Kormányhivatal működésével kapcsolatosban kérdeztük Tóth  Ferenc megyei kormánymegbízottat.
- 2011. március 15-től kezdődően a Kormányablakokban is lehet igényelni az egyszerűsített honosítást. Önöknél mik az eddigi tapasztalatok?
- Továbbra is töretlen az érdeklődés a 2011. január 3-án megnyílt Kormányablakok által nyújtott szolgáltatások iránt. Az eddig eltelt időszakban több mint 2700 ember fordult megoldandó ügyeivel a szekszárdi ügyfélszolgálati irodához. Legtöbben eddig információt és tájékoztatást kértek az integrált ügyfélszolgálaton. Egyre többen élnek azonban azzal a lehetőséggel, hogy hatósági ügyeiket is a Kormányablaknál intézzék. Fokozottabb érdeklődés figyelhető meg az ügyfélkapuk

Kormányablak

létesítése, valamint a gyermekgondozási segély és a családi pótlék igénylése iránt. A Kormányablakok teljes körű ügyintézést biztosítanak továbbá azon ügyfelek részére, akik ügyfélkapu létesítése, vállalkozói tevékenység bejelentése, vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos adatváltozás, vállalkozói tevékenység megszűntetése, illetve biztosítási jogviszonyt lekérdező szolgáltatás ügyében fordulnak az ügyfélszolgálathoz.

- Schmitt Pál június elején Szekszárdra látogatott, ahol Kormánymegbízott úrral is találkozott. Mik hangoztak el ezen a találkozón?
- Az államfő év elején kezdett országjárása ötödik, Tolna megyei állomásán, a szekszárdi és a Tolna Megyei Önkormányzat együttes ünnepi közgyűlésén felszólalva úgy fogalmazott, a nagy tervek születhetnek bár Budapesten, azokat végül a legtöbb esetben vidéken kell megvalósítani. Mint mondta, erős Magyarország sem létezhet erős kormány, erős önkormányzatok, valamint erős családok, illetve hitében és önbizalmában is erős emberek tízmilliós közössége nélkül. 

th  Ferenc


Schmitt Pál szerint Szekszárdnak, az ország többi településéhez hasonlóan nehéz feladatot jelent a munkanélküliségi helyzet kezelése, de a helyi önkormányzat vezetőitől azt a tájékoztatást kapta, hogy a város és a megye adósságállománya is kezelhető mértékű. Az államfő követendő példának nevezte a "Szekszárd visszavár" nevű kezdeményezést, amellyel a város arra törekszik, hogy az ideiglenesen máshol tanulni, vagy dolgozni vágyok mihamarabb visszatérjenek, és szülőhelyükön kamatoztassák tudásukat. A köztársasági elnök díszoklevelének átadására is sor került az ünnepi közgyűlésen. Tóth Ferenc kormánymegbízott javaslatára Tóth István, dunaföldvári cukrász is átvehette a rangos elismerést. Rajta kívül még Bacsmai László római katolikus plébános, Koller Ferenc agrármérnök, a Tolnatej Zrt. nyugalmazott vezérigazgatója, Töttős Pál közgazdász, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége Tolna Megyei Szervezetének elnöke, Kőfalvi Aranka, a megyei önkormányzat pénzügyi osztályának vezetője, Mácsai Antal, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Schneider Konrád kerékpáros edző, a Szekszárdi Szabadidős Kerékpáros Egyesület ügyvezető elnöke kapott elnöki elismerő oklevelet.


- A Tolna Megyei Kormányhivatal 2011. június 15-én megyei jegyzői értekezletet tartott. Miről volt szó ezen az értekezleten?
- László-Varga Zsuzsanna a kormányhivatal főigazgatója nyitotta meg, aki előadásában a Tolna Megyei Kormányhivatal megalakulásáról, és működésének eddigi tapasztalatairól beszélt. A törvényességi ellenőrzéssel kapcsolatos aktualitásokat már dr. Baksa Csaba igazgató ismertette. Előadásában a

Kormányhivatal

dohányzással kapcsolatos rendeletről szólt kiemelten, aminek értelmében nem jelölhető ki dohányzóhely a közforgalmú intézmények és a munkahelyek zárt légterű helyiségeiben. A jövő év január 1-jétől pedig tilos lesz dohányozni a közösségi közlekedési eszközökön, a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében is.

A zenés táncos rendezvényeket szabályozó új kormányrendeletről Gerhátné dr. Péter Mária, a kormányhivatal hatósági főosztályvezetője szólt, aki elmondta, hogy az ilyen jellegű rendezvényeket csak az esemény helye szerint  illetékes önkormányzat jegyzőjének engedélyével lehet megtartani. Kocsis Csaba, az Oktatási Főosztály munkatársa az oktatással kapcsolatos jogszabályváltozásokat és a főosztály feladatait ismertette. Legfontosabb változás, hogy július 1-jétől a főjegyzői, jegyzői hivataltól a nem önkormányzat által fenntartott intézmények engedélyezése, illetve törvényességi ellenőrzése átkerül a kormányhivatalokhoz.

Dr. Vörös Géza, a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság igazgatója a parlagfű  elleni védekezés jogszabályi kötelezettséttgeiről tartott informatív előadást, külön kiemelve a jegyzői feladatok fontosságát a védekezés során. Előadásában beszélt a parlagfű térhódításainak okairól, a védekezési módszerekről, továbbá a hatósági eljárásokról és a bírságolásokról.

Bakó József informatikus az önkormányzatok részére kialakított levelezőrendszer használatát mutatta be.

A Központi Statisztikai Hivatal részéről Pintérné Grósz Dójna, a megyei népszámlálás felelőse tájékoztatta a megjelenteket a népszámlálás előkészítésével kapcsolatos jegyzői feladatokról. Külön kiemelte a körzetesítés jóváhagyását, a számlálóbiztosi hálózat létrehozását, az igazoló okmányok kiállítását, az összeírási dossziék átadását, részvételt a felülvizsgálói hálózat szervezésében, az oktatási helyszínek és technikai feltételek biztosítását.

MCOnet-Kovács Tünde

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu