Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.13. - Thursday, Antal, Anett napja van.

Kormányhivatalok

Több mint 9000 ügyfél fordult meg a veszprémi Kormányablaknál - interjú Dr.Kovács Zoltán kormánymegbízottal

2012. February 06. 18:21
Több mint 9000 ügyfél fordult meg a veszprémi Kormányablaknál - interjú Dr.Kovács Zoltán kormánymegbízottal
Veszprém Megyei Kormányhivatal vezetőjét, Dr. Kovács Zoltán kormánymegbízottat  a hivatal előtt álló változásokról, és a Kormányablak népszerűségéről kérdeztük.

dr.kovács Zoltán


- A megyei önkormányzatok intézményei januártól a Kormányhivatalhoz tartozó Megyei Intézményfenntartó Központokhoz kerültek. Milyen feladatok elé néz ennek kapcsán 2012-ben a megyei Kormányhivatal?
- 2011. november 26-án született meg az a törvény, amelynek értelmében az állam vette át 2012. január 1-től a megyei önkormányzat fenntartásában lévő egészségügyi, oktatási, szociális, ifjúságvédelmi, közművelődési  intézményeket, gazdasági társaságokat, alapítványokat, azok adósság állományával együtt.  Ezzel a megyei önkormányzatok és intézményeik lehetőséget kaptak, hogy jónéhány év nehézségekkel és kudarcokkal teli időszaka után megszabaduljanak az adósságcsapdától, a mindennapi működési gondoktól.

Egy szintén novemberi kormányrendelet döntött megyei intézményfenntartó központok (MIK) felállításáról is. A MIK-ek –a kormányhivatalok felügyelete alatt- önállóan működő és gazdálkodó szervek, legfontosabb feladatuk a megyei önkormányzatoktól átvett intézmények fenntartása és működtetése. Az átadás-átvétel folyamata az év végén zökkenőmentesen lezajlott, majd az év elején Veszprém megyében is megkezdte működését a megyei intézményfenntartó központ.

A 2012. január 1-jén  életbe lépett változás összesen 27 közoktatási, gyermekvédelmi, szociális, kulturális intézményt és önkormányzati társulást érintett a megyében, az egészségügyi intézmények pedig a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézethez (GYEMSZI) kerültek.


Kormányablak

- Hogyan alakult az elmúlt hónapok során a Kormányablak forgalma?
- Az elmúlt négy hónapban mintegy 3200, a 2011. januári indulás óta eltelt időszakban több mint 9000 ügyfél fordult meg a veszprémi Kormányablaknál.

Továbbra is a legnagyobb érdeklődés TAJ kártya, Európai Egészségbiztosítási Kártya igénylés valamint a méltányosságból adható egyszeri segély kérelmek (OEP) iránt mutatkozik. Sokan érkeznek hozzánk kivételes nyugellátás-emelés és egyszeri segély iránti kérelemmel, fogyasztóvédelmi panaszokkal, fogyatékossági támogatás kérelemmel kapcsolatban vagy kérnek tájékoztatást őstermelői igazolvány kiváltására, táppénzre valamint terhességi-gyermekágyi segélyre vonatkozóan. A múlt év végén pedig sokan érdeklődtek a végtörlesztéssel és a rögzített árfolyamú hiteltörlesztéssel kapcsolatos lehetőségekről is.


- Január 10-én társadalmi egyeztetésre bocsájtotta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a járások kialakításáról szóló  koncepciót. Az Önök megyéjéről mit érdemes tudni e tekintetben?
A járási rendszer kialakításának szakmai előkészítését kutatóintézeti szakmai tanulmány előzte meg. A kutatási tapasztalatok, valamint az előzetes egyeztetések alapján alakította ki a KIM a járások számára vonatkozó javaslatát. A komplex vizsgálatban a szempontok között volt például a foglalkoztatási centrumok holléte, a megfelelő oktatás biztosítása, a jó megközelíthetőség, a történelmi hagyományok, valamint a korábbi járási rendszer.

veszprém


Ennek alapján Veszprém megyében kilenc járást javasolnak kialakítani Ajka, Balatonfüred, Pápa, Sümeg, Tapolca, Várpalota, Veszprém, Zirc, Devecser központtal. A társadalmi vitában január 29-ig az észrevételek beérkeztek. A tervezetet alapvetően egyetértés övezi, kivéve a kelet-balatoni térséget, ahol Balatonalmádi székhellyel további járást szeretnének a helyiek kialakítani és van néhány település, amelyek Veszprémhez tartoznának szívesebben, mint a kijelölt Balatonfüredhez vagy Zirchez.

A járások és járási (körzeti) kormányhivatalok a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeiként kezdhetik meg működésüket 2013. január 1-jével. Az Országgyűlés elé várhatóan 2012 februárjában kerül a törvényjavaslat, a járási székhelyeket és illetékességi területet meghatározó kormányrendeletet pedig június végén fogadhatja el a kormány.MCOnet-KT
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu