Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.03.23. - csütörtök, Beáta napja van.

Belföldi hírek

Tállai: '',,A cél az, hogy az önkormányzati rendszer ne legyen egyenlő a kifizetetlen számlákkal.''

2011. augusztus 19. 03:05
Tállai: '',,A cél az, hogy az önkormányzati rendszer ne legyen egyenlő a kifizetetlen számlákkal.''
A kormány döntött az új önkormányzati törvény alapelveiről - jelentette be Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár és Tállai András a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára - olvasható a kormányszóvivői tájékoztatóról kiadott kommünikéban.
Kovács Zoltán bejelentette, hogy októberben kerülhet az Országgyűlés elé az új önkormányzati törvény, amely új fenntartható struktúrát hoz létre. A változtatásra azért van szükség, mert az előző kormányok rossz gyakorlatának köszönhetően mára súlyos gondjai vannak az önkormányzatoknak - fogalmazott az államtitkár.

Működőképes, a választópolgárokat gyorsabban és magasabb színvonalon kiszolgálni képes önkormányzati rendszer jön létre – jelentette ki Tállai András.

Tállai András, Kovács Zoltán (fotó: Pelsőczy Csaba)

Tállai András elmondta: a javaslatok előkészítése már hónapokkal ezelőtt megkezdődött, az összes önkormányzati szövetséggel egyeztettek és mindezek alapján egyetértés mutatkozik abban a tekintetben, hogy az elmúlt húsz év hiányosságait figyelembe véve változtatásra szorul a rendszer. Működőképes, a választópolgárokat gyorsabban és magasabb színvonalon kiszolgálni képes önkormányzati rendszer jön létre - jelentette ki.

A hatékonyságjavító intézkedések azonban nem eredményezhetik azt, hogy akár egyetlen település is ügyintézői szolgáltatás nélkül maradjon – hangsúlyozta.

Települési önkormányzatok

Az államtitkár kifejtette: a jövőben is minden helyi közösséget megillet az önkormányzatiság joga, azonban a létrejövő járásokhoz kapcsolódóan közös önkormányzati hivatalok jöhetnek létre, a jelenleg is működő körjegyzőségekhez hasonló formában. A hatékonyságjavító intézkedések azonban nem eredményezhetik azt, hogy akár egyetlen település is ügyintézői szolgáltatás nélkül maradjon - hangsúlyozta.
A településüzemeltetéssel és településfejlesztéssel kapcsolatos feladatok (közvilágítás, parkolás, közutak és közparkok fenntartása) valamint a sport- és kulturális ügyek, az alapfokú egészségügyi ellátás (körzeti orvosok, szakrendelők) és az óvodák fenntartása marad az önkormányzatoknál, az alapfokú oktatási intézmények fenntartása viszont az államhoz (a megyei, illetve járási kormányhivatalokhoz) kerül, csakúgy mint a gyámügyek, a szociális ellátás és az építési hatóság.

 

Tállai András tájékoztatása szerint míg az óvodai ellátás önkormányzati feladat marad

Óvodai foglalkozás fotó:MTI/Varga György

Tállai András tájékoztatása szerint az egészségügyet érintően az alapellátást továbbra is az önkormányzatok szerveznék, a járóbetegellátást pedig abban az esetben, ha az nem kapcsolódik kórházhoz.
Az államtitkár rámutatott arra, hogy a jövőben világosan szét fogják választani az állami és az önkormányzati feladatokat és ehhez kapcsolódóan feladatfinanszírozási rendszert vezetnek be.

 

Az egészségügyet érintően az alapellátást továbbra is az önkormányzatok szerveznék, a járóbetegellátást pedig abban az esetben, ha az nem kapcsolódik kórházhoz.

Rendelőintézet fotó:MTI

 

Az önkormányzatok nagyobb szabadságot kaphatnak a helyi adók tekintetében is. Az elmúlt húsz év legnagyobb problémája az volt, - folytatta -, hogy az állam feladatokat delegált az önkormányzatokhoz ám ezek finanszírozásához forrásokat nem biztosított, az önkormányzatok pedig a forrás megnevezése nélkül vállaltak plusz feladatokat magukra. Ezért a jövőben - hangsúlyozta Tállai András -, erőteljesebb állami ellenőrzés valósulhat meg az önkormányzatok gazdálkodása felett, az önkéntes feladatokhoz pedig megfelelő forrásokkal kell rendelkezniük és a hitelfelvételeik szabályai is szigorodnak. A végleges feladat meghatározást az egyes ágazati törvényekben fogják pontosan szabályozni. A cél az, hogy az önkormányzati rendszer ne legyen egyenlő a kifizetetlen számlákkal - tette hozzá.

 

Az államtitkár rámutatott arra, hogy a jövőben világosan szét fogják választani az állami és az önkormányzati feladatokat és ehhez kapcsolódóan feladatfinanszírozási rendszert vezetnek be.

Tállai András, Kovács Zoltán (fotó: Pelsőczy Csaba)
A sajtótájékoztatóról készült anyag megtekinthető itt:

Az alapelvek tartalmazzák azt is, hogy a jövőben a polgármesterek gyakorolhatják a jegyzők feletti munkáltatói jogokat és speciális esetekben a határozatképtelen képviselő-testület nélkül is felhatalmazást kaphatnak határozathozatalra, így erősödhet legitimitásuk. A Kormány jóváhagyta azt is, hogy a megyei önkormányzatok feladatköre átalakuljon és a területfejlesztési feladatok hozzájuk kerüljenek. Ehhez kapcsolódóan átalakulhat összetételük is.
Változás várható a jövőben alapvetően területfejlesztéssel foglalkozó megyei önkormányzatok összetételében is, amelyeknek a megye területén található járások székhelyeinek polgármesterei automatikusan tagjai lennének, a fennmaradó helyekre pedig - a mostanihoz hasonló - pártlistás szavazás alapján kerülnének be képviselők. Ezzel együtt a jelenlegi megyei jogú városoknak az ilyen jellegű státusza megszűnik, és a megyei önkormányzat, azaz a megye részévé válnak.

 

Tállai András elmondta a javaslat ősszel az Országgyűlés elé kerülhet, egy része pedig már 2012. január 1-től hatályos lehet, más részei pedig a járási rendszer felállításához kötődve 2013-tól léphetnek hatályba

 

A jelenlegi megyei jogú városoknak az ilyen jellegű státusza megszűnik, és a megyei önkormányzat, azaz a megye részévé válnak.


Intézményfenntartásért nem fognak felelni 2012-től a megyei önkormányzatok. A regionális fejlesztési tanácsok jövőbeni szerepe még nem tisztázott.
Tállai András elmondta a javaslat ősszel az Országgyűlés elé kerülhet, egy része pedig már 2012. január 1-től hatályos lehet, más részei pedig a járási rendszer felállításához kötődve 2013-tól léphetnek hatályba.(T.A)
forrás:kormany.hu

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu