Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.03.27. - hétfő, Emánuel napja van.

Járai Zsigmond

Schmitt Pál Járai Zsigmondot delegálta Költségvetési Tanácsba

2011. február 18. 13:03
Schmitt Pál Járai Zsigmondot delegálta Költségvetési Tanácsba
Schmitt Pál köztársasági elnök Járai Zsigmond volt jegybankelnököt nevezte ki pénteken a Költségvetési Tanács (KT) hiányzó, harmadik tagjának - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

 


A Költségvetési Tanács (KT)

A Költségvetési Tanács (KT) Magyarországon az állami költségvetés készítésének folyamatát felügyelő független testület. A KT tevékenységével az ország anyagi erőforrásainak felelősségteljes kezeléséhez kíván hozzájárulni. Feladata, hogy célzat és részrehajlás nélkül bemutassa a gazdasági folyamatok és az országgyűlési döntések várható költségvetési hatásait.

 


Járai Zsigmond

A háromtagú Tanácsot a 2008 végén az Országgyűlés által elfogadott LXXV. törvény alapján hozták létre, amely a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodás része volt. Elnökét a köztársasági elnök, egy-egy tagját pedig a Magyar Nemzeti Bank elnöke és az Állami Számvevőszék elnöke jelöli.

A második Orbán-kormány először a Költségvetési Tanács szakmai apparátusának

 

fenntartási költségeit vonta el, majd a tagokat és 2010. december 31-én az elnököt is felmentette munkájából.Az új szabályozás szerint a Tanácsot ezentúl az Állami Számvevőszék

Schmitt Pál

(ÁSZ) elnöke, a jegybankelnök és az államfő egy delegáltja alkotja. Az MNB közleménye szerint a köztársasági elnök által kinevezett tag hívja össze a tanács üléseit, megállapítja annak napirendjét, vezeti és képviseli a Költségvetési Tanácsot.

Schmitt Pál köztársasági elnök Járai Zsigmondot nevezi ki pénteken a Költségvetési Tanács hiányzó, harmadik tagjának. Járai Zsigmond, aki jelenleg a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke, a Sándor-palotában vette át kinevezését a köztársasági elnöktől. 

 


Forrás: wikipedia.hu, fidesz.hu

Járai Zsigmond hírportál

-kt-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu