Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.13. - Thursday, Antal, Anett napja van.

Kormányhivatalok

Közelebb az állampolgárokhoz - interjú dr. Dorkota Lajos Fejér megyei kormánymegbízottal

2012. February 20. 15:29
Közelebb az állampolgárokhoz - interjú dr. Dorkota Lajos Fejér megyei kormánymegbízottal
Az elmúlt időszak tapasztalatairól, a következő  hetek, hónapok  feladatairól, a megyei államigazgatási kollégiumról  és a kormányablakokról kérdeztük dr. Dorkota Lajos kormánymegbízottat, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetőjét.
- Budapesten a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban írta alá Dorkota Lajos kormánymegbízott és Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke azt a megállapodást, amelynek értelmében a megye összes intézménye, valamint a személyi állomány az államhoz kerül. Milyen feladatok elé néz 2012-ben a  Fejér megyei Kormányhivatal?

- Rengeteg feladat vár a közigazgatási szakemberekre, a kormánytisztviselőkre, a köztisztviselőkre a 2012. esztendőben. Az új önkormányzati törvény és az átszervezéssel kapcsolatos kormányrendeletek, az államháztartási törvény, az oktatásügyet és a szociális szférát érintő, új törvény, továbbá a járásokról szóló, rövidesen a Parlament elé kerülő törvény alapvetően meghatározza az idei év legfontosabb teendőit.

Fejér Megyei Kormányhivatal

Rengeteg feladat vár a közigazgatási szakemberekre, a kormánytisztviselőkre, a köztisztviselőkre a 2012. esztendőben


Az elmúlt hetek kiemelt eseménye volt: társadalmi egyeztetésre bocsátotta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkársága a járási rendszer kialakításáról szóló elképzeléseket. A járási rendszer kialakításának célja, hogy az állam közelebb kerülhessen az állampolgárokhoz, és a közigazgatás minden állampolgár számára elérhetővé váljék – hangsúlyozta dr. Dorkota Lajos kormánymegbízott, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője. Kiemelte: a fontos célok közé tartozik az is, hogy megvalósuljon az államigazgatási és az önkormányzati feladatok szétválasztása, s hatékony közigazgatás jöjjön létre. 

- A kormányhivatalok járási hivatalainak legfontosabb feladata az államigazgatási feladatok ellátása lesz, minden magyarországi állampolgár számára elérhető közelségben és magas minőségben. A járások és járási kormányhivatalok a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeiként kezdhetik meg működésüket 2013. január 1-jével. 

Rövidesen az Országgyűlés elé kerül erről a törvényjavaslat. A járási székhelyeket és illetékességi területet meghatározó kormányrendeletet  várhatóan június végén fogadja el a Kormány. A járási rendszer kialakításával összefüggő jogalkotási munka során közel 1500 jogszabályt kell módosítani.


- Immár a felelősségi körünkbe tartozik, a megyei kórház kivételével, a korábbi megyei önkormányzati fenntartású intézmények tevékenysége is. Január elejével létrejött az a szervezet, amely a megyei önkormányzattól átvett intézmények fenntartásáért felel. Egyszerre minisztériumi és kormányhivatali hatásköre van a Fejér Megyei Intézményfenntartó Központnak (MIK). Ennek feladata a megyei: oktatási, szociális, közgyűjteményi intézmények fenntartása, működtetése. Húsz intézmény közel 1800 dolgozója és mintegy tízezer ellátott került így a hatáskörünkbe.

Dr. Dorkota Lajos kormánymegbízott


A kormányzati szándék az, hogy biztonságossá tegye az intézmények működését az ellátottak érdekében, és egységesítse is a működési feltételeket. Eddig ugyanis volt eltérés az egyes megyék gyakorlata között. Az új intézmény a kormányhivatal felügyelete mellett dolgozik majd, ugyanis annak egy év tapasztalata van a 16 szakigazgatási szerv működtetéséről. Az új szervezet annyiban tér el a másik tizenhattól, hogy amíg azok csak szakmailag önállóak, gazdálkodásuk a kormányhivatalhoz tartozik, addig a MIK önállóan gazdálkodik. Lesz ugyan átmeneti időszak április 1-jéig, mert jelenleg az átvett intézmények önálló gazdálkodásúak, s ezt kell átalakítani a szervezetszintű gazdálkodásra. 

- A Fejér Megyei Államigazgatási Kollégium legutóbbi ülését, dr. Balogh Ibolya, a megyei kormányhivatal főigazgatója vezetésével, a múlt évben, december végén tartotta. Miről volt szó ezen az ülésen?

- Fontosnak tartjuk a Fejér Megyei Államigazgatási kollégium tanácskozásait, működését, hiszen a testület – a törvény szerint –, a Fejér Megyei Kormányhivatal koordinációs feladatait elősegítő állandó fóruma. A Kollégium tagjai: a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetői, főosztályvezetői, a szakigazgatási szervek vezetői, valamint a területi államigazgatási szervek, továbbá a rendészeti szervek, valamint a Bíróság és az Ügyészség megyei vezetői.

A Kollégium legutóbbi ülését a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségen tartotta, dr. Balogh Ibolya, a megyei kormányhivatal főigazgatója vezetésével. A bűnmegelőzés szerepe az ifjúság nevelésében címmel Neubauer Tamás, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője tartott előadást, majd az élelmiszer-biztonság megyei helyzetét, a szakigazgatási szervük 2011. évi tevékenységéről adott tájékoztatást dr. Gombos Zoltán, a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszer-lánc biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága vezetője. A testületet és a meghívottakat ezt követően dr. Zay Andrea, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója tájékoztatta a Felügyelőség feladatairól, működéséről. A megyei államigazgatási kollégium a tájékoztatókat köszönettel tudomásul vette.

- Hogyan alakult az elmúlt fél évben a Kormányablakok forgalma? Melyek a legnépszerűbb ügykörök?
- Fejér megyében két helyszínen, Székesfehérvár megyeszékhelyen és Dunaújváros megyei jogú városban nyílt a kormányablak. Számos, változatos kérdéssel, problémával keresik fel a két integrált ügyfélszolgálat munkatársait az állampolgárok: például gázár-támogatással, munkaügyi ügyintézéssel, banki törlesztéssel, parlagfűre vonatkozó bejelentéssel, jegyzői mulasztással, lakásfenntartási támogatással kapcsolatos, okmányirodai, bírósági, birtokvédelmi, valamint földhivatali ügyekkel kapcsolatban.

A tapasztalok alapján a kormányablakba betérő állampolgárok elégedetten távoznak, a Kormányzati Ügyfélvonal email-címére érkezett konkrét köszönetnyilvánítások mellett számos ügyfél személyes, pozitív visszajelzése is ezt tanúsítja.

Kormányablak


2011. január 3-tól 2012. január 31-éig Székesfehérváron 7457,  Dunaújvárosban 8040, megyénkben tehát összesen 15.497 ügyfél kért tanácsot, segítséget, összesen 19.326 ügyben.

Székesfehérváron az ügyfelek hiánypótló intézkedésnek tartják, hogy az integrált ügyfélszolgálaton közigazgatási ügyekben általános tájékoztatást kaphatnak a hatáskörrel rendelkező szervek nevéről, elérhetőségéről, valamint az eljárás menetéről.

A megyeszékhelyen az ügyfélkapu létesítése, az egyéni vállalkozókkal kapcsolatos ügyintézés, a családtámogatási ellátások folyósítása iránti eljárás megindítása, valamint az egészségbiztosítási ellátásokkal és egyéb támogatásokkal kapcsolatos tájékoztatás a leggyakoribb ügyfajták. A kormányablak elhelyezkedése miatt a munkaügyi kirendeltség ügyfélfogadási idejét követően számos ügyfél érdeklődik a kormányablakban munkaügyi kérdésekkel kapcsolatban.

Dunaújvárosban nagy várakozással és örömmel fogadták az állampolgárok a kormányablak létrejöttét, mivel itt a Magyar Államkincstár, és a Nyugdíjbiztosító  Igazgatóság nem rendelkezik kirendeltséggel, valamint az Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerv helyi irodája is csak heti két nap tart ügyfélfogadást. A megyei jogú városban a leggyakoribb ügyfajták az ügyfélkapu létesítése, a családtámogatási ellátások igénylése, áldozatsegítés iránti kérelmek előterjesztése, valamint a nyugdíjbiztosítási és egészségbiztosítási ellátásokkal kapcsolatos tájékoztatás, ügyindítás. A földhivatal közelsége miatt a dunaújvárosi kormányablakban az állampolgárok gyakran igényelnek segítséget elektronikus nem hiteles tulajdoni lap letöltésével kapcsolatban.

Nagy jelentőséget tulajdonítok a kormányablakoknak, hiszen az integrált ügyfélszolgálatokon a személyesen megjelenő állampolgárok 61 féle – nagy érdeklődésre számot tartó - ügyet intézhetnek egy helyszínen, hosszú nyitva tartás mellett, vagyis reggel 8 órától este 8 óráig – hangsúlyozta dr. Dorkota Lajos kormánymegbízott.


MCOnet
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu