Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.19. - Sunday, Ivó, Milán napja van.

Belföldi hírek

Kósa: az önkormányzatok konszolidációjára többféle javaslat is felmerült

2012. October 25. 10:00
Kósa: az önkormányzatok konszolidációjára többféle javaslat is felmerült
Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, a Fidesz alelnöke az  önkormányzatok konszolidációjáról tartott tájékoztatót.

Kósa Lajos,


Csak akkor szabad konszolidálni az önkormányzati rendszert, ha a jövő évben kialakítjuk azokat a kereteket, amelyek azt biztosítják, hogy az önkormányzati rendszer a saját bevételeiből a működési kiadásait finanszírozni tudja - véli Kósa Lajos.

Kósa Lajos elmondta, amennyiben az Országgyűlés - a kormány javaslatára - nem változtatja meg a jelenlegi önkormányzati rendszert, a települések működőképessége a jövő év januárjára „rendkívüli módon veszélyeztetetté” válhat.

Debrecen polgármestere kitért rá, a korábbi államháztartási működés miatt az önkormányzati rendszer egy állandó, rendkívül magas külső hitelfelvételre szorult, ennek következtében az önkormányzatok a 90-es évektől kezdve eladósodtak, és mára durván 1200 milliárdos adósságot halmoztak fel. Ezzel a problémával a rendszer – önhibáján kívül – nem fog tudni megbirkózni – mutatott rá a kormánypárti honatya.

Beszélt arról is, a konszolidációra többféle javaslat is felmerült, de abban egyetértettek, hogy az eljárás során figyelemmel kell lenni az el nem adósodott mintegy 500 önkormányzatra.


Forrás: fidesz.hu

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu