Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.16. - Tuesday, Csongor napja van.

Járai Zsigmond

Járai Zsigmond: Egy lassuló világgazdaságban rendkívül szűk a mozgástér

2011. December 05. 14:05
Járai Zsigmond: Egy lassuló világgazdaságban rendkívül szűk a mozgástér

December 2-án, a  Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) év végi díjátadóval egybekötött ünnepségén Gazdaságpolitikai Fórumot rendeztek, amelyen több kormány egykori pénzügyminisztere mellett Járai Zsigmond, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. Felügyelő Bizottságának elnöke is kifejtette véleményét a világgazdaságról.

1998-ban teljes volt az egyetértés, hogy a jó gazdaságpolitika alapja a fegyelmezett pénzügypolitika – jelentette ki Járai Zsigmond, aki 1998 és 2000 között volt pénzügyminiszter. Ez a vállalkozásokra, de talán még a háztartásokra is vonatkozik Járai szerint. Ehhez folyamatosan csökkenő állami újraelosztásra, kiegyensúlyozott államháztartásra, stabil pénzügyi közvetítői rendszerre és kiszámíthatóságra lenne szükség - foglalta össze az egykori pénzügyminiszter.
Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács köztársasági elnök által kinevezett vezetője a Gazdaságpolitikai Fórumon


Ezek a tételek 1998 és 2000 között, ha nem is pontosan olyan ütemben, ahogy szerettük volna, de teljesültek. A következő 10 év ebből a szempontból azonban tragikus volt – jegyezte meg, főként a pénzügyi fegyelemre és az adósság növekedésre célozva ezzel. Azt is elmondta, hogy ma nagyjából 20%-al élünk rosszabbul, mint azok a hozzánk hasonló országok, amelyek nem követték ezt az eladósító gazdaságpolitikát az elmúlt 10 esztendőben, mint Magyarország.


gazdaságpolitikai fórum

Több kormány pénzügyminisztere ült egy asztalhoz a Gazdaságpolitikai Fórumon, köztük Járai Zsigmonddal (középen)


Egy lassuló világgazdaságban rendkívül szűk a mozgástér-  mondta Járai Zsigmond, aki szerint most anticiklikus gazdaságpolitikát kellene folytatni, most lehetne megnövelni a költségvetés hiányát, és most akár adósságnövekedés árán is pénzt kellene pumpálni a vállalkozásokba a gazdasági növekedés reményében. Ám erre sajnos Magyarországnak az elmúlt évek pénzügyi fegyelmezetlensége miatt nincs lehetősége.
Járai Zsigmond - aki 1998 és 2000 között volt pénzügyminiszter -  a Gazdaságpolitikai Fórumon


Mindezzel együtt az elkövetkezendő években nagy kibontakozásra nem számíthatunk, a lassú növekedés még az optimista forgatókönyv. Sérülékenységünk miatt nagyon ki vagyunk szolgáltatva az Európában, illetve a világban bekövetkező esetleges válságoknak, kihívásoknak. Reméljük, a világ pénzügye stabil lesz és nem kell még egy válságtól rettegnünk – tette hozzá Járai Zsigmond, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. Felügyelő Bizottságának elnöke.


MCOnet
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu