Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.12.05. - szombat, Vilma napja van.

Belföldi hírek

Interjú Dr. Tarnai Richárddal, Pest megye kormánymegbízottjával

2011. január 24. 09:51
Interjú Dr. Tarnai Richárddal, Pest megye kormánymegbízottjával
Dr. Tarnai Richárd, Pest megye decemberben kinevezett kormánymegbízottja a Pest Megyei Kormányhivatal munkájával kapcsolatban válaszolt kérdéseinkre.
- Azt mondták, hogy a Kormányhivatalok megalakításával új időszámítás kezdődik a magyar közigazgatásban. Osztja ezt az állítást?

- A közigazgatási rendszer mostani átalakításának a legfontosabb célja, hogy megszüntessen egy rendkívül pazarló rendszert. Korábban számtalan hivatal volt, amelyek szakfeladatokat láttak el például a közútkezeléstől kezdve az oktatási hivatalon keresztül egészen az igazságügyi hivatalig. Mindnek volt önálló apparátusa és vezetője, gyakorlatilag a szakminiszter ágazati irányítása mellett korlátlan jogosítvánnyal rendelkeztek. Ezt a pazarlást szeretné ez az új rendszer megszűntetni, ezért jöttek létre a kormányhivatalok.

- Milyen feladatokat lát el a hivatal, milyen ügyeket intézhetnek el az állampolgárok a kormányablakban?

Eddig a hivatalokban zajló szakmai munka mellett ott fogadták az ügyfeleket is. Ez azt jelentette, hogy például hétfőn és csütörtökön a hivatalnok nem szakfeladatot látott el, hanem az ügyféllel foglalkozott. Vagyis nem azt a feladatot végezte a szakember, amire a képesítése vonatkozott. Ezért döntött úgy a kormány, hogy különüljön el egyértelműen az ügyfelekkel történő kapcsolattartás, így jöttek létre a kormányablakok. Jelenleg 29 különböző ügyben kaphat itt az állampolgár segítséget.

ga31_5456_315_2011012493808_516.jpg
Dr. Tarnai Richárdot 2010 decemberében nevezte ki Orbán Viktor a Pest Megyei Kormányhivatal élére


- Hány fő dolgozik az Ön által vezetett kormányhivatalban?

A törzshivatalban 86 fő dolgozik, a szakigazgatási szervek teljes állománya pedig meghaladja az ezret.

- Összehasonlítva a korábbi időszakkal, miben tudnak újat nyújtani?

Szeretnénk szolgáltatói szemléletet vinni a közigazgatásba, az ügyintézésen túl emberközpontú ügyfélszolgálatot. A kormányablakban dolgozó tisztviselők kiválasztása fél éven át zajlott, pszichológiai alkalmassági vizsgán is részt vettek. Az elvárás velük szemben egyértelmű - amit én magam is szigorúan be fogok tartatni -, ne olyan módon bánjanak az emberekkel, ahogy korábban sokszor előfordult, hanem a kedvesség, a segítőkészség legyen számukra a meghatározó. A kormányablakoknál külön erre az ügyfélszolgálati feladatra kiképzett hivatalnokok dolgoznak.

- Két hét távlatából milyen tapasztalatokat lehet leszűrni, milyenek a visszajelzések?


Sokan meglepődve tapasztalják, hogy nem csak napi néhány órás hivatali nyitva tartással kell számolniuk, hanem a kormányablakot reggel nyolctól este nyolcig felkereshetik. Ráadásul több ügyet is intézhetnek egy helyen: ha valaki például 4 különböző ügyben felkeresi a kormányablakot, az ügyintéző segítségével kitölti a papírokat, és 3-4 nap múlva az eredményt kézhez kapja. Vagyis az ügyintéző viszi helyette a különböző hivatalokba a papírokat, majd az eredményt összegyűjti, és kiadja. Bízom benne, hogy egyre többen megismerik ezt a lehetőséget, felkeresik a kormányablakot és megtapasztalják, milyen az ügyfélközpontú közigazgatás.

 

Képek: fidesz.hu

-SzÁ-

Belföldi Hírek - belfoldihirek.com

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu