Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.12.01. - kedd, Elza napja van.

Kormányhivatalok

Horváth László Heves megyei Kormánymegbízott interjúja a járások kialakításáról

2013. január 18. 14:51
Horváth László Heves megyei Kormánymegbízott interjúja a járások kialakításáról
Az idei év januárjától válnak valósággá a hazai államigazgatás átalakításával kapcsolatos régi elképzelések - véli a Heves Megyei Kormányhivatal vezetője, Horváth László.Horváth László


- Hogyan alakul 2013-tól a járási rendszer az Ön megyéjében?
- Azt gondolom, hogy az idei első munkanap történelmi értékű, valóban „nagybetűs” nap volt a magyar államigazgatásban, hiszen az új államigazgatási rendszer elkezdte a működését. Ahhoz, hogy zökkenőmentes legyen a kezdés, több hónapos megfeszített tempójú, alapos előkészítő munkára volt szükség. Jómagam dr. Balás István, a kormányhivatal főigazgatója társaságában január 2-án felkerestem a 2013. január 1-től a megyében a kormányhivatal részeként tevékenykedő hét járási hivatalt Egerben, Bélapátfalván, Pétervásárán, Gyöngyösön, Hatvanban, Hevesen és Füzesabonyban. Ezek a járási hivatalok elsősorban az okmányirodai feladatokat, a gyermekvédelmi és gyámügyeket, valamint egyes szociális, környezetvédelmi, természetvédelmi igazgatási ügyek intézését veszik át a településektől.

Véleményem szerint az idei év januárjától válnak valósággá a hazai államigazgatás átalakításával kapcsolatos régi elképzelések. Világosan elkülönülnek az állami és az önkormányzati feladatok. Ugyanakkor fontos, hogy a polgármesteri, illetve a járási hivatalok ne csak a helyet osszák meg egymással, hanem össze- és együttdolgozzanak. Az esztendő végére pedig az okmányirodák bázisán kialakított kormányablakok ténylegesen lehetővé teszik az egyablakos ügyintézést.

- Hogyan alakult az elmúlt hónapok során az egri kormányablak forgalma, népszerűsége? Hogyan fognak bővülni a megyében az ügyintézési lehetőségek?
- Alapvető változások nem történtek a kormányablakban, ugyanakkor az ott dolgozó munkatársak érdeme, hogy számos visszatérő ügyfelük van, akik
elégedettek az általuk nyújtott szolgáltatásokkal. Fokozatosan növekedett a nem-hiteles tulajdoni lapot igénylők száma, amely további népszerűségről tesz tanúbizonyságot, hiszen már a nagy áram- és gázszolgáltatók is a kormányablakhoz irányítják az ügyfeleiket. Az intézhető ügyek körében év közben is volt bővülés, ugyanakkor 2013-ban bizonyosan felgyorsul az ügykörök bővülésének folyamata. Elsődleges feladat volt a járási rendszer kialakítása és működésének elindítása 2013. január elsejétől, ehhez kapcsolódóan a

A kormányablak

későbbiekben számos kormányablak megnyitása várható. Ez alatt az időszak alatt az ügyintézők szakmai felkészültségük növelése, ismereteik elmélyítése érdekében egyéves képzésen vesznek részt. Arra számítunk, hogy a kollégák a nélkülözhetetlen szakmai tudásanyag mellett a nélkülözhetetlen ügyfélszolgálati kompetenciákat is tovább erősítik.  Az oktatás már részben elkezdődött, azzal, hogy az építésügyi hatósági engedélyezési eljárást támogató elektronikus dokumentációs rendszerrel kapcsolatos változások megismerése érdekében munkatársaink decemberben részt vettek egy belső képzésen. Ezeket a változásokat januártól immár a gyakorlatban is alkalmazni kell. Természetesen a kormányablak munkatársai továbbra is az ügyfelek szolgálatában állnak és készséggel tájékoztatják őket az ügyintézési lehetőségek folyamatos bővüléséről.

- Nemrég közös egyeztetést tartott a konszolidációs lehetőségekről Tállai András önkormányzati államtitkár és Ön, mint a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, országgyűlési képviselő. Hogyan foglalná össze a találkozót?
- Az államtitkár úrral és a gyöngyösi városvezetéssel tartott megbeszélésen az derült ki, hogy Gyöngyös jelenleg mintegy 5,5 milliárd forintos adósságának 40 százalékát vállalná át az állam, amely ezt a kötelezettségét Tállai András szavai szerint várhatóan 2013 második negyedévében teljesíti. A részletekről a szakmai tárgyalások 2013 első negyedévében folytatódnak a város és a szaktárca között. A konszolidációra azért van szükség, hogy az önkormányzati rendszer megtisztuljon a pénzintézetekkel szembeni adósságoktól, s meg tudjon felelni az új szabályozási rendszer elvárásainak. Az állam egyébként csak a bankoktól kapott önkormányzati hiteleket vállalja át. A konszolidáció nem vonatkozik a társasági, intézményi, az egyéb jogi személyektől vagy más szervezetektől felvett, illetve a támogatás-megelőlegező és a víziközművektől átvett hitelekre.

Tállai András önkormányzati államtitkár


Úgy vélem: a konszolidáció újabb eszköz az államadósság elleni harcban. Az intézkedés kiszámíthatóvá teszi az önkormányzatok gazdálkodását, hiszen megszabadulnak azoktól a többletterhektől, amelyeket állami feladatok ellátása közben, a szükséges forrás hiányának okán halmoztak fel. Az állam teljes egészében átvállalja az adósságot azokon településektől, ahol a lakosság száma nem haladja meg az ötezret. Heves megyében 115 ilyen település van, közülük 63-at érintett a még tavaly végrehajtott adósságrendezés. Itt összesen 3,3 milliárd forintról van szó. Az ötezernél nagyobb lakosságszámú városoktól a helyi adóbevételi képességtől függően, sávos rendszerben veszi át az adósságot az állam. Megyénkben ez mind a hat, ötezernél több lakossal rendelkező települést érinti. Esetükben az adósságátvállalás mértéke 7,3 milliárd forint.


MCOnet-KT
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu