Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.25. - Tuesday, Vilmos napja van.

Belföldi hírek

Dr. Sári Miklós, az Országos Választási Iroda vezetője a Megyék Főjegyzői Kollégiumának ülésén

2010. December 15. 16:07
Dr. Sári Miklós, az Országos Választási Iroda vezetője a Megyék Főjegyzői Kollégiumának ülésén
A Megyei Főjegyzői Kollégium Békés megyében tartott ülést debrecen 7-8-án, amelynek kiemelt témája volt a 2010.évi általános önkormányzati választás. Dr. Sári Miklós,  az Országos Választási Iroda vezetője nyilatkozott lapunknak.
- Az Országos Választási Iroda vezetőjeként Ön is meghívást kapott az ülésre. Miről tartott előadást?
- Pozíciómból adódóan, mint az országos Választási Iroda Vezetője a választásokat értékeltem, az OVI szemszögéből. Pontosabban a 2010. október 3. napján megtartott önkormányzati választásokat, mivel személyesen csak ebben működtem közre, a 2010. évi országgyűlési választásokban én személyesen nem működtem közre, így azt nem érintettem, csupán azt emeltem ki belőle, hogy milyen felfokozott elvárások voltak a választási szervekkel szemben a 2010. évi országgyűlési választások után. Minden oldalról. Ebből adódóan óriási közfigyelem irányult minden választási szervre és munkájára. A korábbi hibákból le kellett vonni a tanulságokat és azokat figyelembe véve kellett nekivágni az önkormányzati választásoknak.

Dr. Sári Miklós,  az Országos Választási Iroda vezetője

Dr.Bordás Vilmos, az Országos Választási Bizottság elnöke, dr.Kovács János BAZ megye főjegyzője és Dr. Sári Miklós,  az Országos Választási Iroda vezetője

Sok dolgot készen kaptam, sok közbeszerzés már a hivatalba lépésem előtt lezárult, így azokra nem lehetett sok ráhatásom. 2010. július 19. napjától vagyok hivatalban, de az előbbiekben leírtak miatt már egy megkezdett úton kellett az Irodának és nekem is járnom, valamint az idő rövidségét sem lehetett figyelmen kívül hagyni. Ezekből adódóan újításokat, reformokat, jelentős mértékben nem tudtunk bevezetni.

Kiemeltem, hogy nehézséget okozott, hogy
·         2010. évi L. törvény új önkormányzati választási törvényt léptetett életbe. Ez a jogszabály még a sok választási tapasztalattal rendelkező főjegyzőknek is új volt.
·         Módosult az Alkotmány, mely új rendelkezésében kimondta, hogy

A Magyar Honvédség, a Rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai szolgálati jogviszonyuk fennállása alatt és annak megszűnését vagy megszüntetését követő három évig nem indulhatnak jelöltként. Ez az új rendelkezés és annak alkalmazása is nehezítette a választási szervek munkáját, különösen, hogy a   rendelkezés már a választásra való felkészülés, sőt az ajánlószelvények gyűjtésének időpontjában lépett hatályba.

·         Módosult a Ve.
- lerövidült a választási eljárás, így lerövidültek a választási határidők
- kevesebb képviselőt választottak a szavazópolgárok
- 2 naposra rövidült a korábbi 3 napos jogorvoslati határidő
- kampánycsend lerövidült

Dr. Sári Miklós,

Dr. Sári Miklós,  az Országos Választási Iroda vezetője is tartott előadást a Főjegyzői Kollégium ülésén


Ezeket mind kiemeltem és mindezen nehézségek tükrében mondtam köszönetet a Főjegyzőknek, mint Területi Választási Iroda vezetőknek a választási eljárásban mutatott sikeres és áldozatos munkájukért. Egyben megállapítottam, hogy a választási szervek jól szerepeltek és vizsgáztak.

Kiemeltem, hogy a választási szerveknek milyen technikai feladatokkal kellett megküzdeniük. (Informatikai háttér, nyomdai feladatok.) Ezekben is közösen működtünk közre. Beszéltem a választási kerületek megállapításával kapcsolatos kérdésekről és arról, hogy a legújabb AB határozat tükrében ennek újraszabályozása ismét aktuális probléma. Szóba került az etnobusines kérdésköre, mely a médiát annyira foglalkoztatta az önkormányzati választások során is. Az okmányirodák nyitva tartását  a választás hétvégéjén is kiemeltem, mely egy új kezdeményezés, de sok helyen nem talált támogatásra. Elemeztem az OVI és a KEK KH-nak a szervezetét, hogy ezzel is kiemeljem a Főjegyzőknek, hogy sok feladat megoszlik közöttünk, így ezek végrehajtása a két szervezet közötti hatékony együttműködést is megköveteli, ami sokszor nem egyszerű feladat.

- Milyen hasznos információkkal szolgált a főjegyzők részére?
- Felhívtam a Tisztelt Főjegyzők figyelmét, hogy az OVI 2010. 12.15. napján konferenciát tart a Területi Választási Bizottságok és az Országos Választási Bizottság tagjainak, melynek címe: „A 2010. évi választások a Választási Bizottságok tükrében”. Ezen az OVI a VB tapasztalatokat szeretné összegyűjteni, és azokat egy új jogszabály csomag megalkotásánál figyelembe venni.

2011.01.09. napján vannak a területi és országos kisebbségi önkormányzati választások, ennek keretében nagyon oda kell figyelni a 2010.12.14. határidőre, mely a szervezet és listabejelentés határideje. Az országos szavazólapokat az OVI központilag állítja elő, a területi választás szavazólapjait a TVI. Felhívtam az alakuló ülések fontosságára a TVI vezetők figyelmét.

A Megyék Főjegyzői Kollégiumának ülése

A Megyei Főjegyzői Kollégium Békés megyében tartott ülést debrecen 7-8-án


Új jogalkotási feladatok vannak előttünk:
·         Új Alkotmány
·         Új Országgyűlési Választási Törvény
·         Módosul a választási eljárási törvény
·         Alkotmányos mulasztásokat kell orvosolni

Ezek vonatkozásában mind kértem a TVI vezetők segítségét és közreműködését. Erre a munkára reményeim szerint kellő időnk lesz. Egyben megállapodtunk, hogy 2011. februárjának második felében találkozunk ismét egy főjegyzői kollégiumi ülés keretében és itt részletesebben kifejtjük álláspontjainkat. Somogy megyei helyszínben állapodtunk meg, miután dr. Vörös Tamás Úr, Somogy Megyei Főjegyző felkínálta, hogy szívesen közreműködne házigazdaként.
MCOnet-Kovács Tünde

Belföldi hírek - www.belfoldihirek.com


Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu