Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.17. - Monday, Laura napja van.

Kormányhivatalok

Dr. Hargitai János Kormánymegbízott a Baranya megyei munkaerő-piaci programokról

2013. April 30. 16:43
Dr. Hargitai János Kormánymegbízott a Baranya megyei munkaerő-piaci programokról

Dr. Hargitai Jánost, a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetőjét kérdeztük a szakképzésről, a kreatív ipar fejlesztését célzó munkaerő-piaci programról, valamint a Kormányablak népszerűségéről.

- A szakképzés jövőbeli fejlesztését a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja is fontos, közös ügynek tekinti. Hogyan próbálják segíteni a stratégia elkészülttét, jobbá tételét?
- Az új szakképzési törvény szerint a tavalyi év őszén megalakult 7 fős Baranya Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottságba (MFKB) a Kormányhivatal 2 főt delegált: egyet a foglalkoztatás, egyet pedig az oktatás területéről. Az MFKB elkészítette Baranya megye szakképzés-fejlesztési stratégiájának tervezetét, amelyet társadalmi szakmai vitára bocsát azzal a céllal, hogy ez a stratégia széles bázison nyugvó megalapozottságra és elfogadottságra épüljön.

Meggyőződésünk, hogy hosszú távon a megye, a régió gazdasági fejlődésének a képzett és kiművelt szakemberek lesznek a zálogai. A stratégia célja egy olyan alap- és szakképzési rendszer kialakítása és működtetése, amelyben az iskolarendszer a gazdaság által igényelt mennyiségben és minőségben bocsát ki jól képzett, dolgozni tudó és akaró, motivált szakembereket.

 Dr. Hargitai JánosAz MFKB a stratégia tervezetét az érintettekkel – gazdasági szereplőkkel, iskolákkal, iskolafenntartókkal, iskolarendszeren kívüli képzőkkel, önkormányzatokkal – személyesen is megvitatja. Ezen túlmenően a honlapunkon is elérhető tervezettel kapcsolatban bárki megfogalmazhatja véleményét, amelyet örömmel fogadunk az mfkb@pbkik.hu email címen május 15-ig.

- Nemrég említette: a rendőri szakmai munka hatékonysága növekedett az elmúlt években. Miben mutatkozik ez meg Ön szerint?
- Az elmúlt három évben a rendőrségen belül jelentős szervezeti átalakítás zajlott le, amelynek célja a párhuzamosságok megszüntetése, a profiltisztítás, a költségtakarékosság, de különösen a rendőri szakmai munka hatékonyságának és eredményességének növelése. Az nyilvánvaló volt, hogy a költségtakarékosság nem mehetett a munka hatékonyságának rovására.

Komoly eredménynek tartom, hogy a körzeti megbízotti rendszer az ország minden települését lefedi, emelkedtek a körzeti megbízottak képesítési követelményei. Baranya megye minden járásában, - ahogy az országban mindenütt -, a rendőrkapitányságok és rendőrőrsök szervezeti és szakmai szempontból minden települést elérnek. Ezentúl létrejött a rendőrség speciális közrendvédelmi egysége a Készenléti Rendőrség, amely vidéki alegységeket is működtet – Pécsett is -, valamint országos hatáskörrel a Terror Elhárítási Központ.

A kormányprogram 2010-ben 3.500 új rendőr felvételét tervezte, amely lényegében teljesült. Ez önmagában jelentős előrelépés. Az új rendőrök mindegyike helyi rendőri szervhez került, elősegítve a településeken a nagyobb biztonságérzet kialakulását. Viszont 2011-ig, a korkedvezményes nyugdíjazások miatt többezres létszámcsökkenés érte a rendőrséget, így jelenleg lényegében két generáció hiányzik az állományból. Ezért előtérbe került a rendőri munkára jelentkezők képzése, valamint a tapasztalatok átadása.

A legfrissebb összesített baranyai adatokból kiderül, hogy 2012-ben a közterületen elkövetett bűncselekmények aránya az előző évihez képest 12,4 %-kal, a gazdasági bűncselekményeké 39,8 %-kal, a vagyon elleni bűncselekményeké 8,8 %-kal csökkent, nem változott az államigazgatás, az igazságszolgáltatás és a közélet tisztasága elleni bűncselekmények száma. A jogszabályi szigorításoknak is köszönhetően 19,6 %-kal mérséklődött a közúti közlekedés elleni bűncselekmények aránya.  

A rendőrség együttműködése intenzív a kormányhivatallal, a települési önkormányzatokkal. A rendőrség által indított bűnmegelőzési programok -, amelyek egyszerre szolgálják az elkövetővé és áldozattá válás megelőzését - elérik a lakosság széles rétegét.

- A Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja „Bekapcsoló” elnevezéssel munkaerő-piaci programot dolgozott ki a helyi kulturális kreatív ipar támogatása érdekében. Valamint elindult az „Önindító” elnevezésű, a kreatív ipar fejlesztését célzó munkaerő-piaci program is. Mit várnak ezektől a kezdeményezésektől?
- Mindkét program célja a Pécsett élő, az EKF évében több helyen megmutatkozó kreatív szakemberek elsődleges munkaerőpiacra segítése. Kreatív iparhoz tartozónak azon tevékenységeket tekintjük, amelyek gyökere az egyéni kreativitásban, képzettségben és képességekben rejlik, és amelyek képesek a szellemi tulajdon létrehozásán és felhasználásán keresztül munkahelyeket teremteni. A kreatív ipar tucatnyi szektort foglal magában: elektronikus és nyomtatott sajtó, film, videó, reklám- és hirdetési ipar, szoftverkészítés és digitális játékfejlesztés, építészet, könyvkiadás, zene, előadó-művészet, képzőművészet, iparművészet, formatervezés és divattervezés, művészeti és antikpiac, kézművesség.

A Bekapcsoló programban azokat a már meglévő, a kreatív ipar területén tevékenykedő vállalkozásokat támogatjuk, melyek dolgozói létszámukat kívánják bővíteni a még hatékonyabb működés érdekében. E célból 20 vállalkozást támogatunk 1-1 fő felvételével a 2013. május 1. – 2014. október 31. közötti időszakban, majd 6 hónap továbbfoglalkoztatást várunk el.

Korményablak


Az Önindító program azokat a kreatív szakembereket kívánja helyzetbe hozni, akiknek bár van egy átütő ötletük, anyagi okokból, vagy üzleti tudás hiányában nem merik elindítani vállalkozásukat. Több mint egy éven keresztül szintén 20 főnek nyújtunk biztonságos környezetben lehetőséget arra, hogy üzleti, marketing- és vállalkozási ismeretekhez jusson, majd kipróbálhassa elképzelését. A vállalkozás kialakításában mentorok – sikeres üzletemberek, elismert szakemberek – segítik a résztvevőket.

A kreatív ipar virágzása sajátos hangulatot kölcsönözhet egy városnak, ahol jó lenni, jó élni. Ezáltal – reményeink szerint – a program ahhoz is hozzájárul, hogy a turisták, befektetők számára vonzóbbá tegye a térséget. Ahol fejlett a kulturális ipar, ott jobb az életminőség, erősebb a képzett, fiatalabb generációhoz tartozó munkaerő megtartásának képessége. Ez pedig minden itt élő számára fontos.

- Hogyan alakul a Kormányablak forgalma, népszerűsége?
- A Kormányablakok ügyfélbarát és egyedülállónak számító 8.00-20.00-ig tartó ügyfélfogadási időben várják az állampolgárokat továbbra is. A tapasztalatok szerint az ügyfelek egyre inkább élnek annak lehetőségével, hogy ügyeiket munkaidőn túl 17.00- 19.00 órákban intézzék. A Baranya megyei Kormányablakot elsősorban családtámogatási ügyekben (gyermekgondozási segély, anyasági támogatás, családi pótlék igénylése), ügyfélkapu regisztráció létesítése, valamint az utazási költségtérítés iránti kérelmek tárgyában keresik fel az állampolgárok. Az idei év első hónapjaiban az egyszerűsített honosítási eljárás indításával, tájékozódással kapcsolatosan is több megkeresés érkezett, mely a márciustól hatályba lépett változásoknak tudható be. Az ügyfélszám az előző évhez képest hasonlóan alakul az év eddigi hónapjaiban.

Az ügyfelektől kapott visszajelzések szerint a Kormányablakok megítélése kedvező. Az ügyfélszolgálatokról részletes információk elérhetők a www.kormanyablak.hu honlapon, továbbá a helyi tarifával hívható 1818-as Kormányzati Ügyfélvonalon.


MCOnet-KT

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu