Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.13. - Thursday, Antal, Anett napja van.

Kormányhivatalok

Csaknem 5 ezren fordultak meg az egri kormányablakban - interjú Horváth László Heves megyei Kormánymegbízottal

2012. March 22. 18:07
Csaknem 5 ezren fordultak meg az egri kormányablakban - interjú Horváth László Heves megyei Kormánymegbízottal

Horváth Lászlót, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízottat a helyi Kormányhivatal és a Kormányablak munkájával kapcsolatban kérdeztük.

Horváth László- A megyei önkormányzatok intézményei januártól a kormányhivatalhoz tartozó Megyei Intézményfenntartó Központokhoz kerültek. Milyen feladatok elé néz ennek kapcsán 2012-ben a megyei kormányhivatal?

- A 2011. november 30-án elfogadott kormányrendelet megyei intézményfenntartó központok (MIK) felállításáról döntött, amelyeket a közigazgatási és igazságügyi miniszter a megyei kormánymegbízottak útján irányít. A MIK-ek önállóan működő és gazdálkodó szervek, legfontosabb feladatuk a megyei önkormányzatoktól átvett intézmények fenntartása, működtetése. Az eladósodott megyei önkormányzatok az adósságcsapdából az állam segítségével kerülnek ki. A központ létrehozásának célja egy biztonságos, átlátható és hatékony irányítási rendszer kiépítése.

A konszolidációs törvény alapján, javaslatomra dr. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter 2012. január 1-jei hatállyal Benedek Istvánt nevezte ki a Heves Megyei Intézményfenntartó Központ (HMIK) vezetőjévé. Zökkenőmentesen zajlott le az intézmények átadása-átvétele, köszönhetően a kormányhivatal és a megyei önkormányzat példás együttműködésének. Január elsejével a korábban Heves Megyei Önkormányzat fenntartásában lévő 9 szociális és gyermekvédelmi intézmény, valamint 13 oktatási és közművelődési intézmény került állami fenntartásba. A szociális intézményekben a közel 1700 gondozott ellátását 800 dolgozó végzi, míg az oktatási intézményekben a 2400 tanuló oktatását és nevelését 740 dolgozó biztosítja. Az intézményeken kívül 4 gazdasági társaságban lévő (önkormányzati) tulajdoni részesedés is az önkormányzattól átvett, 57 főből megalakult HMIK kezelésébe került.

A kormányablak

- Hogyan alakult az elmúlt hónapok során a kormányablak forgalma, népszerűsége?

- A kormányablakok megnyitását követően fokozatosan bővül az intézhető ügyek köre. A legtöbb ügyfél családtámogatási ügyben és az egészségbiztosítási ellátáshoz kapcsolódó utazási költségtérítés ügyében fordult hozzánk az elmúlt hónapokban is. Változatlanul népszerű még a hatósági ügyek intézéséhez segítséget nyújtó ügyfélkapu regisztráció, főleg a felvételiző diákok körében, mert továbbtanulásnál az elektronikus felvételi eljárás lehetőségét teremti meg. Jelentős számban keresték fel a kormányablakot egyszerűsített honosítási kérelmet benyújtó ügyfelek. Az egri kormányablak speciális elhelyezése miatt - mivel a munkaügyi központ ügyfélszolgálata mellett található - sok esetben ad tájékoztatást önkormányzati és jegyzői hatáskörbe tartozó szociális ellátásokról is. A tavaly október 15-től bevezetett 31 új ügykörrel folyamatosan ismerkednek az ügyfelek. Ezidáig mintegy 4600 ember vette igénybe a kormányablak szolgáltatásait Egerben.


MCOnet-KT
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu