Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.13. - Thursday, Antal, Anett napja van.

Kormányhivatalok

Cél, hogy 2013-ban megkezdhessék működésüket a járási kormányhivatalok - Interjú Tóth Ferenc Tolna megyei Kormánymegbízottal

2012. February 29. 21:04
Cél, hogy 2013-ban megkezdhessék működésüket a járási kormányhivatalok - Interjú Tóth Ferenc Tolna megyei Kormánymegbízottal
A Tolna Megyei Kormányhivatal év eleji eseményeivel, feladataival kapcsolatban kérdeztük Tóth  Ferenc megyei kormánymegbízottat, aki Tolna megye járásaival kapcsolatban is kifejtette véleményét.

- Dr. Paller Judit országos tiszti főorvos dr. Németh Lídia megyei tiszti főorvos meghívására nemrég látogatást tett a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervénél, tájékozódva az elmúlt egy év tevékenységéről. A megbeszélésen részt vett Kormánymegbízott Úr is. Milyen kérdések merültek fel?
- A megbeszélésen a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény dohánytermék fogyasztására és az azzal kapcsolatos szankciók alkalmazására vonatkozó rendelkezéseiről szólva az országos tiszti főorvos elmondta: szigorú jogszabályról van szó, amelyre más országokban nem igen van példa, ezért nagy

Kormányhivatal

figyelem övezi annak alkalmazását. A törvénymódosítás fogadtatásáról szólva, pozitív véleményekről számolt be dr. Paller Judit, aki hozzátette: nem a szankcionálás, hanem a segítség és motiváció a cél. Ez nem jelenti azonban azt, hogy a hiányosságra és problémákra ne hívnák fel a figyelmet, azokról minden esetben jegyzőkönyv készül, áprilisig viszont még nem büntetnek. Az elmúlt közel fél évben a munkatársak a törvény alkalmazására készültek fel különböző képzéseken és tájékoztatókon. A törvény végső célja egy tisztább, elfogadhatóbb környezet kialakítása. A kormánymegbízottak új népegészségügyi feladataival kapcsolatban is szó esett a megbeszélésen: az egészségügyi veszélyhelyzet kezelésére a kormánymegbízottak vezetésével megyei egészségügyi védelmi bizottságok alakultak. Tolna megyében január 2-án tartotta alakuló ülését a szakemberekből álló grémium.


- Január 10-én társadalmi egyeztetésre bocsátotta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a járások kialakításáról szóló koncepciót. Az Önök megyéjéről mit érdemes tudni e tekintetben?
- Tolna megyében Szekszárd, Paks, Tamási, Dombóvár, Bonyhád és Tolna székhelyekkel jönnek létre a járások. Ezzel bővülnek Tolna megye lehetőségei, hiszen az eddigi öt kistérség helyett hat járás fog működni. Az átalakítás célja az

th  Ferenc

államigazgatási és az önkormányzati feladatok szétválasztása, az államigazgatási ügyek járási kormányhivatalokhoz történő telepítésével. Azzal, hogy az államigazgatási feladatok ellátását az állam maga szervezi, nem lesz nehezebb az ügyintézéshez történő hozzáférés, sőt, egységes színvonalon, a jelenlegi okmányirodák alapjain országosan több mint 300 helyen működnek majd kormányablakok. A cél, hogy 2013 végére egyablakos rendszerben minden, az állammal kapcsolatos ügyet a kormányablakokban intézhessenek az állampolgárok. A járási kormányhivatalokban önkormányzati ügyeket nem intéznek, viszont minden olyan állami szolgáltatás, amit az állam eddig is biztosított a polgármesteri hivatalokon vagy az okmányirodákon keresztül, a jövőben is biztosított lesz. A járási rendszer előkészítését év végéig kell végrehajtani, hogy 2013. január elsején - a megyei kormányhivatalok szervezeti egységeiként - megkezdhessék működésüket a járási kormányhivatalok.


- A megyei önkormányzatok intézményei januártól a Kormányhivatalhoz tartozó Megyei Intézményfenntartó Központokhoz kerültek. Milyen feladatok elé néz ennek kapcsán 2012-ben a megyei Kormányhivatal?
- A Tolna Megyei Önkormányzat által eddig fenntartott intézmények január elsejével az irányítása alatt álló Tolna Megyei Intézményfenntartó Központhoz kerültek át. Mivel az egészségügyi intézmények speciális irányítást igényelnek, ezért őket a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által fenntartott GYEMSZI működteti. Azzal, hogy az állam veszi át a megyei önkormányzatok által fenntartott

Tolna megyé

intézmények működtetését, meg kell jelenjen az állam szeme a megyei intézményfenntartó központokon keresztül. Az átalakítás biztonságot és garanciát jelent a megyei intézményekben dolgozók számára, hiszen nem kell aggódjanak, hogy milyen anyagi helyzetben van a megyei önkormányzat. Az állam általi átvétel azt jelenti, hogy az alkalmazottak biztosak lehetnek abban, hogy az illetményüket megkapják és az ellátottak pedig minden szolgáltatáshoz hozzájutnak, sőt az állam arra törekszik, hogy országosan egységes színvonalat biztosítson. A cél az, hogy egy biztonságos, átlátható állam által irányított rendszer kerüljön kialakításra.

A Tolna Megyei Intézményfenntartó Központ által működtetett intézmények: Tolna Megyei Általános Művelődési Központ, Tolna Megyei Levéltár, Tolna Megyei Sztárai Mihály Gimnázium, Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár, Wosinsky Mór Megyei Múzeum, Tolna Megyei Integrált Szociális Intézmény, Tolna Megyei Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézmény, Tolna Megyei Szent László Szakképző Iskola és Kollégium (Térségi Integrált Szakképző Központ), Tolna Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság.


MCOnet-KT

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu