Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.22. - Monday, Csilla napja van.

Belföldi hírek

A közbiztonság akarat kérdése – interjú Tóth Attilával, az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettesével

2011. April 08. 14:12
A közbiztonság akarat kérdése – interjú Tóth Attilával, az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettesével
Tóth Attilát, az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettesét, a Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetség elnökét a polgárőrök munkájáról, valamint a közbiztonság kérdéskörében faggattuk.
- Az országos sajtóban nagy port kavart, hogy különböző újonnan alakult polgárőr szervezetek szeretnék átvenni a rendfenntartást  (pl.: Gyöngyöspata). Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnökhelyetteseként mi a véleménye erről? Hogyan lehetne egységesíteni a polgári rendvédelmet?
- A Polgárőrségről szóló 2006. évi LII. törvény preambulumát idézve: „Az Országgyűlés elismeri az állampolgárok önszerveződésének eredményeként megalakult polgárőrség tevékenységét és méltányolja, hogy a polgárőrség támogatja a helyi önkormányzatokat és a helyi, területi rendvédelmi szerveket a közbiztonság helyi feladatainak végrehajtásában.”
Véleményem szerint ma Magyarországon szigorú törvényre és rendre van szükség. Ennek megteremtője és fenntartója a magyar rendőrség.

Tóth Attila

Tóth Attila, az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese, a Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetség elnöke


„A közbiztonság akarat kérdése”, a mostani kormány pedig látványosan akarja a rendet. A 20 éve tevékenyen működő Országos Polgárőr Szövetség ehhez nyújt hathatós segítséget. Sajnos azonban egyesek politikai haszonszerzésre használják fel egy-egy település nehéz helyzetét. A probléma mögött azonban komoly társadalmi problémák húzódnak: ahogyan sajnos az országban sok más helyen, Gyöngyöspatán sincs sokaknak munkája, mélyszegénység van. Megtalálni a megoldást sürgető és szükségszerű feladat, de nem ilyen módon.

jdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetség

Tóth Attila büszke a megyei polgárőrök aktív és figyelmes munkájára


- A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület Hajdú-Bihar megye településein is képviseltette magát, megosztva ezzel a közvéleményt. A hajdú-bihari polgárőrség az ügyészséget is bevonná az ügybe. Hol tart a folyamat?
- A Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetség 2011. március 19-én tartott közgyűlésén a küldöttek határozatban utasítottak arra, hogy tegyem meg a megfelelő lépéseket Rubi Gergely országgyűlési képviselő úr által a Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetségre nézve tett bántó nyilatkozatának korrigálása, valamint  a Szebb Jövőért Polgárőrséggel kapcsolatban ügyészségi törvényességi felülvizsgálat kérése ügyében. A közgyűlési határozatban szereplő kötelezettségeimnek eleget tettem.

Tóth Attila

Tóth Attila (balra) a 2011. március 19-i Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetség közgyűlésén- Mint a Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, hogy látja, jelenleg milyen a helyzet  a megyében a polgárőrség munkáját illetően?
- Büszke vagyok a megyei polgárőreink aktív és figyelmes munkájára, akik 2010. évben több, mint 493.000 szolgálati órát töltöttek járőr-, és egyéb tevékenységgel: ebből a rendőrséggel közösen 188.000, a határrendészettel közösen pedig 6.200 órát.Szeretném hangsúlyozni, hogy ezek az emberek a saját szabad idejük terhére, mindenféle díjazás nélkül végzik munkájukat, melynek köszönhetően 41 elfogás, 39 tettenérés és 721 jelzésadás történt a rendvédelmi szervek felé, emellett eltűnt személyek felkutatásánál 7 esetben segédkeztünk. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a Hajdú Bihar Megyei Rendőrkapitányság éves értékelőjén külön kiemelték polgárőreink hasznos és eredményes munkáját. Mindemellett az Országos Rendőr-főkapitányság Intézkedési Tervében foglalt preventív bűnmegelőzési feladatok megvalósulása során is igénybe vették a polgárőrség tevékenységét.


MCOnet - Kovács Tünde
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu