Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.13. - Thursday, Antal, Anett napja van.

Kormányhivatalok

A kormányhivatalhoz Jász-Nagykun-Szolnok Megyétől 23 intézmény került át - Interjú Dr. Lengyel Györgyi kormánymegbízottal

2012. January 31. 18:04
A kormányhivatalhoz Jász-Nagykun-Szolnok Megyétől 23 intézmény került  át - Interjú Dr. Lengyel Györgyi kormánymegbízottal
Dr. Lengyel Györgyit,  Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kormányhivatal vezetőjét a Kormányhivatalt érintő 2012-es változásokról, valamint a Kormányablakban elért eredményekről kérdeztük.

- A megyei önkormányzatok intézményei januártól a Kormányhivatalhoz tartozó Megyei Intézményfenntartó Központokhoz kerültek.   Milyen feladatok elé néz ennek kapcsán 2012-ben a megyei Kormányhivatal?
- A Kormány a Nemzeti Együttműködés Programjának megvalósítása érdekében szükségesnek tartotta a megyei önkormányzatok konszolidációját, intézményeinek, alapítványainak, közalapítványainak és gazdálkodó szervezeteinek, továbbá az ellátott feladataik és vagyonuk Magyar Állam által történő átvételét az ellátási színvonal emelése, egységessége és a hatékonyabb, költségtakarékosabb intézményfenntartás érdekében.

Dr. Lengyel Györgyi


Tavaly december 16-án  Kovács Sándorral a Jász- Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat  elnökével  aláírtuk  a megyei intézménynek átvételéről szóló megállapodást. 

A kormányhivatalhoz a megyétől 23 intézmény  került  át, amelyben van  oktatási, szociális és kulturális intézmény, mint pl. a megyei könyvtár, múzeum és a levéltár, de hozzánk került a tiszakürti arborétum is. Az átvétel 15 megyei települést, közel 1981 munkavállalót és 7361 ellátottat érint. Szolnokon 7, Jászapátiban és Törökszentmiklóson 2-2 és 12 településen egy-egy intézmény. El kell mondanom, hogy teljes volt az egyetértés a két fél között, rugalmasan, csaták nélkül tudtuk az átvételt lebonyolítani. 

Az intézmények jogköre önállóan működő és gazdálkodó besorolásról  önállóan működő költségvetési szervre változott, így a gazdálkodási jogkört a 2012. január 1-vel megalakult a Megyei Intézményfenntartó Központ látja el.  A MIK gyakorolja az intézmények felett a szakmai irányítást. Az átadás- átvétel után a MIK vezető hozzá is kezdtek az intézmények gazdálkodásának átvilágításához. Nem titok, takarékosabb gazdálkodást szeretnék megvalósítani, ugyanúgy, mint tettük ezt tavaly a Kormányhivatalhoz tartozó szakigazgatási szervek esetében. Átvilágítás után elképzelhető, hogy lesz megszüntetendő intézmény  pl. ha a tevékenységük nem tartozik a kormányhivatalok feladat körében, másrészt pedig az eddigi feladatokat egy-egy munkatárs is el tudja végezni, nem kell hozzá fenntartani egy intézményt.   


- December 30-án délelőtt jelent meg a tízezredik ügyfél a szolnoki Kormányablakban. Mik a tapasztalatok ősz óta a helyi Kormányablakban?

- 2011. október 17-e után már  61 ügykörben kereshetők fel a Kormányablakok. Többek között olyan nagy állampolgári érdeklődésre számot tartó ügyek kerültek be a Kormányablakok nyújtotta szolgáltatások közé, mint a gyógyszertámogatáshoz kapcsolódó, méltányosságból adható egyszeri segély iránti kérelmek átvétele, veszélyes anyagokkal vagy veszélyes készítményekkel folytatott tevékenység bejelentése, fogyatékosság iránti kérelem, őstermelői nyomtatványok átvétele, valamint a parlagfűvel fertőzött ingatlanok bejelentését is a Kormányablakokban tehetik meg az állampolgárok. Ezen kívül munkatársaink felvilágosítást nyújtanak az Új Széchenyi Terv lehetőségeiről és a kormány otthonvédelmi programjáról.

Az ügykörbővítés eredményeként folyamatosan, hónapról hónapra nőtt a szolnoki integrált ügyfélszolgálat forgalma. Emellett más lehetőségeket is kerestünk arra, hogy még ismertebbé tegyük a  Kormányablakot. Októberben a szolnoki Életmódfesztivál két napján, decemberben a Szolnoki Főiskola nyílt napján mutatkozott be az ügyfélszolgálat. A helyszínen az érdeklődők felvilágosítást kaphattak a Kormányablak működéséről, választ kaptak általános közigazgatással kapcsolatos kérdéseikre és az Alaptörvény Országgyűlés Elnöke által aláírt példányát is igényelhették. 

lengyel-gyorgyi-atadas_20120131201243_99.jpg

Lengyel Györgyit köszönti a tízezredik ügyfelet a szolnoki Kormányablakban 

Mikuláskor nyílt nap volt az ügyfélszolgálaton is. A szolnoki Széchenyi István Gimnázium 13.c osztályos tanulói egy kihelyezett osztályfőnöki óra keretében előadást hallgathattak meg a közigazgatás átalakításáról, és lehetőségük nyílt ügyfélkapu nyitására. Ez a program olyan sikeres volt, hogy februártól keddenként más középiskolák diákjai számára tartunk rendhagyó osztályfőnöki órát a Kormányablakban. 

Plakátok készültek, amelyek orvosi rendelőkben, a védőnői szolgálatokon, valamint a középiskolákban kerültek kihelyezésre. A plakátokkal célzottan kívánjuk tájékoztatni az utazási költségtérítést igénylőket arról, hogy utalványaikat hosszú nyitva tartás mellett munkanapokon 8 és 20 óra között a Kormányablakban is leadhatják. A szülők figyelmét arra hívjuk fel, hogy családtámogatási ellátások iránti igényeiket előterjeszthetik ügyfélszolgálatunkon. A középiskolások pedig az ügyfélkapu nyitásának lehetőségéről kaphatnak információt a plakátokról.

Színészek, sportolók ismertségét is próbáltuk kihasználni az új típusú ügyfélfogadás népszerűsítésére. Májusban Barabás Botond színművész, a szolnoki Szigligeti Színház társulatának tagja és családja igényelte a magyar állampolgárságot egyszerűsített honosítási eljárás keretében, majd szeptemberben többek között Báder Márton, a Szolnoki Olaj kosárlabdázója igényelt Alaptörvényt sajtó nyilvános esemény keretében. A Kormányablakok ismertségének fokozása érdekében országos kampány is zajlott. Ennek keretében a Hungarofest Nonprofit Kht. által kiírt „Változatos megyéink az Európai Unióban” című művészeti pályázat keretében díjazott fiatal művészek által készített alkotások láthatóak az ügyfélszolgálaton. Így tehát az ügykörbővülés és ezek a programok is hozzájárultak ahhoz, hogy december 30-án köszönthettem a kormányablak tízezredik ügyfelét. Azt tervezzük, hogy a tavaly jól bevált módszereket megtartva újabb- és újabb lehetőségeket keresünk annak érdekében, hogy az állampolgárok körében egyre ismertebb legyen a Kormányablak szolgáltatása. 

Jász-Nagykun-Szolnok


Jász-Nagykun-Szolnok megye tervezett járási térképe


- Január 10-én társadalmi egyeztetésre bocsájtotta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a járások kialakításáról szóló  koncepciót. Az Önök megyéjéről mit érdemes tudni e tekintetben?

- A járások kialakításáról tavaly szeptemberben döntött a kormány. A területi közigazgatás átszervezésében, megújításában ez a 3. lépcsőfok. 2010. szeptemberében a régiós Közigazgatási Hivatalok váltak újra megyei hivatalokká, majd 2011. január 01-én megalakultak a megyei Kormányhivatalok és most a járások kialakításánál tartunk. 2013. január 01-én a megyei kormányhivatalok szervezeti egységeiként kezdik meg működésüket a járási hivatalok. A járások az államigazgatás legkisebb területi egységei lesznek és főleg azokat az államigazgatási feladatokat veszik át, amelyet eddig a jegyzők végeztek. Ide kerülnek még a megyei kormányhivatalok szakigazgatási szervei kistérségi kirendeltségeinek, ügyfélszolgálatainak feladat- és hatáskörébe tartozó ügyek, valamint az Okmányirodák. További cél, hogy 2013. végén elinduljon a járási székhelyeken és az Okmányirodával rendelkező településeken az egyablakos ügyintézés, melynek szinterei a Kormányablakok lesznek. 

Jász-Nagykun–Szolnok megye területe 5 581 négyzet km, lakóinak száma 401 368 fő, akik   78 településen élnek. 9 járás létrehozása a megyében számunkra siker és az egységes megyei fellépés eredménye. 

Így a már meglévő 7 kistérségi központot meghagyva, tehát Jászberény, Tiszafüred, Karcag, Szolnok, Törökszentmiklós, Mezőtúr és Kunszentmárton mellett még Kunhegyes és Jászapáti településeken jöhetnek létre járási székhelyek. Ezt az egységes támogatást mutatja az is, hogy csak kevés kifogás, észrevétel érkezett a megyei járási koncepcióval kapcsolatban. Kettő település jelezte, hogy másik járási központhoz szeretne tartozni, egy járásközpont szeretne lenni. A társadalmi egyeztetés január 29-én lezárult. 


MCOnet-KT

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu