Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.22. - Monday, Csilla napja van.

Kormányhivatalok

A Kormányhivatal az eljárások felgyorsításával segíti a beruházások megvalósulását - interjú dr. Lengyel Györgyi Jász-Nagykun-Szolnok megye kormánymegbízottjával

2012. July 11. 12:53
A Kormányhivatal az eljárások felgyorsításával segíti a beruházások megvalósulását - interjú dr. Lengyel Györgyi Jász-Nagykun-Szolnok megye kormánymegbízottjával
A megyében végbemenő startmunka programról, a iemelt beruházásokról és a Kormányablak munkájáról kérdeztük Dr. Lengyel Györgyit,  Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kormányhivatal vezetőjét.


- Májusban Jász- Nagykun – Szolnok megyében is elindult a Startmunka „Idegenforgalmi” országos közfoglalkoztatási program. Mit érdemes erről tudni?
- Ez a program az idegenforgalmi szempontból kiemelten fontos területek környezetének tisztántartására, gyomtalanítására, parlagfű-mentesítésére, a hozzá tartozó közösségi épületek, létesítmények állagmegóvására irányul. Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2 település, Jászapáti és Szolnok  a Belügyminisztériumtól összesen 35.873.845 Ft  támogatást kap.

Jászapáti Város Önkormányzata a program keretében 60 főt foglalkoztat, akik elsősorban a vasútvonal menti árkokat, vízelvezető létesítményeket tisztítják, gyomtalanítják, parlagfűtől mentesítik. Végeznek területrendezési feladatokat is, melyek során a keletkező kommunális és zöld hulladékokat elszállítják, az illegális szemét és hulladéklerakó helyeket felszámolják.

Dr. Lengyel Györgyi


A megyeszékhelyen, Szolnokon a „Munkalehetőség a Jövőért” Szolnok Nonprofit Kft. vesz részt a programban, 20 főt foglalkoztatnak. Szolnok város közigazgatási területén végeznek gyomtalanítási, hulladék-mentesítési, zöldterület gondozási feladatokat. A területen található sövények, cserjék metszését, cserjealjak takarítását is elvégzik. A városban az idegenforgalmi szempontból kiemelt területek rendbetételét, tisztántartását látják el. A város külföldiek, turisták által legjobban látogatott része a Tiszaliget, ahol a gyógyfürdő, több sportlétesítmény és szálloda is található, de ide sorolnám a ma már igazi turistalátványosságnak számító Tiszavirág gyaloghidat is. Ezenkívül parkok, közterek, kerékpárutak rendbetétele is a program része, amely szeptember 30-án zárul.

- Több országosan is fontos  infrastrukturális beruházás kezdődött meg  Jász- Nagykun–Szolnok megyében, amely jelentős kisajátítással is jár. Úgy tudom a megyei Kormányhivatal szerepének köszönhetően az eljárás felgyorsult. Mit jelent ez pontosan?
- A legfontosabb beruházás a Szolnok-Záhony vasútvonal felújításának I. üteme a megye területén Szajol-Püspökladány között zajlik. A beruházás tartalmazza a vasútvonalhoz  kapcsolódó közutak rekonstrukcióját is, amely kisajátítással jár. Az eljárás három települést, Karcagot,  Kisújszállást és Törökszentmiklóst  érintette. A benyújtott kérelmek 45 ingatlan teljes, illetve részben történő kisajátítását tartalmazták. Az ingatlanok kül- és belterületen találhatók, amelyek között van legelő, út-csatornarész, lakás, szolgálati lakás, temető, de üzem is.  Ez pedig számtalan tulajdonost jelent, amely nagyon megnehezíti, illetve hosszadalmassá teheti a kisajátítási eljárást. Ennek lezárulásáig pedig a beruházás sem halad olyan ütemben, ahogyan kellene, de nem elhanyagolható az sem, hogy egy-egy ilyen eljárás fájdalmasan érintheti a tulajdonosokat is.

A kormányhivatal Hatósági Főosztálya elsőként az országban arra vállalkozott, hogy felgyorsítja az eljárást, amely szerintem példaértékű. A főosztály folyamatosan kapcsolatot tart a hatósági eljárás szereplőivel, koordinálja a feladatokat, ha szükséges segítséget is nyújt.

Felhívják az érintetteket figyelmét a határidőkre, így elkerülhető a csúszások, de a tulajdonosokkal való személyes kapcsolattartással a könnyebbé tehető  a számukra lelkileg nehéz kisajátítási eljárás. Ugyan ezt a feladatot végezzük a Budapest- Cegléd- Szolnok- Lökösháza vasútvonal rehabilitációjánál, vagy a már az előkészületeknél tartó M4 autópálya/autóút és a 4. sz. főút fejlesztéséhez kapcsolódó beruházások esetében is.

Összefoglalva, a megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztálya az eljárások gyors, szakszerű bonyolításával elősegíti, hogy ezek a kiemelt, mindenki érdekét szolgáló beruházások mielőbb megvalósulhassanak.

- 2012. júniusában a húszezredik ügyfelet köszönthette a szolnoki Kormányablakban. Hogyan értékelné a Kormányablak idei teljesítményét?
- A Kormányablak tízezredik ügyfelét tavaly december 30-án köszönthettük, majd három hónap múltán a tizenötezredik és június elején a húszezredik ügyfél kereste fel az integrált ügyfélszolgálatunkat. Az adatokból látszik, hogy ebben az évben három hónaponként értük el az ötezres ügyfélforgalmat. A Kormányablak ügykörei folyamatosan bővülnek, az ügyfelek jelenleg 61 üggyel fordulhatnak bizalommal a munkatársakhoz, de tájékoztatást is kaphatnak az ügykörökhöz nem kapcsolódó hatósági ügyekben, nyomtatványok kitöltésében. Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy széles körben hívjuk fel az állampolgárok figyelmét erre az új ügyintézési lehetőségre és a számok azt mutatják, hogy  munkák sikeres.

Kormányablak


Az állampolgárok körében továbbra is a legnépszerűbb szolgáltatás az ügyfélkapu létesítése, utazási költségtérítés igénylése egészségbiztosítási ellátás igénybevételével összefüggésben, valamint nem hiteles tulajdoni lap letöltése ügyfélkapun keresztül. Az egyéni vállalkozók is bizalommal fordulnak a Kormányablakhoz vállalkozás létesítése, szüneteltetése, újrakezdése vagy adatváltozás kapcsán.

Az ügyfélkapun keresztül történő ügyek intézését, és az ügyfélszolgálat ügysegédi feladatkörét egyszerűsíti majd, hogy hamarosan nemcsak létesíteni, hanem megszüntetni, adatot módosítani, otthon létrehozott ügyfélkaput aktiválni is lesz mód a Kormányablakban, amelyhez nem kell az okmányirodát felkeresni.

A Nyugdíjbiztosítási Igazgatósággal közös ügyféltér lehetőséget biztosít arra, hogy a munkatársak nyugdíjügyben nyomtatványokat adjanak ki, hiánypótlást vegyenek át és továbbítsanak a szakigazgatási szerv ügyintézőinek. A március 31-ig tartó komplex felülvizsgálatra történő nyilatkozattételi eljárás során az integrált ügyfélszolgálat munkatársai is besegítettek a gyorsabb ügyintézés érdekében.

Az ügyfél-elégedettségi kérdőív eredményei kapcsán elmondható, hogy az állampolgárok az ügyintézés során pozitívan értékelik az ügyintézők kedvességét, valamint a gyors, szakszerű ügyintézést, amit a Kormányablak munkanapokon 8-20 óráig biztosít.


MCOnet


Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu