Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.13. - Thursday, Antal, Anett napja van.

Kormányhivatalok

A járások a vidék fejlődését előnyösen befolyásolják - interjú Harangozó Bertalannal, Vas megye Kormánymegbízottjával

2012. February 29. 20:52
A járások a vidék fejlődését előnyösen befolyásolják - interjú Harangozó Bertalannal, Vas megye Kormánymegbízottjával
Harangozó Bertalan,  Vas megye Kormánymegbízottja a Kormányhivatal és a szombathelyi Kormányablak munkájával kapcsolatban nyilatkozott lapunknak, de a járási rendszer kialakítása is szóba került.
- A megyei önkormányzatok intézményei januártól a Kormányhivatalhoz tartozó Megyei Intézményfenntartó Központokhoz kerültek. Milyen feladatok elé néz ennek kapcsán 2012-ben a megyei Kormányhivatal?
- 2012. január 1-jei hatállyal állt fel a Vas Megyei Intézményfenntartó Központ, amelynek fenntartásában működik összesen huszonnégy, eddig megyei fenntartású oktatási, kulturális, szociális és gyermekvédelmi intézmény. Az átadás-átvétel zökkenőmentesen, a jogszabályi előírásoknak megfelelően megtörtént.

A feladatellátás mind az intézményekben, mind pedig a központban folyamatos. Jelenleg a központ felállításával, a szervezeti rendszer kialakításával kapcsolatos munkálatok folynak.

kormányhivatal

2012. január 1-jei hatállyal állt fel a Vas Megyei Intézményfenntartó Központ, amelynek fenntartásában működik összesen huszonnégy, eddig megyei fenntartású  intézmény

- Hogyan alakult az elmúlt hónapok során a Kormányablak forgalma?
- A Vas Megyei Kormányhivatal integrált ügyfélszolgálata 2011-ben 4191 ügyfelet fogadott. A 12 óráig (reggel nyolc órától este nyolc óráig) tartó ügyfélfogadási időt még nem használja ki a város és a megye lakossága olyan nagy számban, ahogy szeretnénk; ügyfeleink jelentős része továbbra is a délelőtti ügyintézést részesíti előnyben. Ennek érdekében az ügyfélszolgálattal rendelkező szakigazgatási szerveinknél kitettük a Kormányablakról szóló tájékoztatót, és az ügyfélszolgálatos munkatársak felhívják a figyelmet, hogy az ő ügyfélfogadási idejükön kívül az ügyfelek este nyolc óráig a Kormányablakba mehetnek.

Ügyfeleink 4268 ügyet intéztek a Kormányablakban, amelyek közül legnépszerűbbek a családtámogatási ellátások (családi pótlék, anyasági támogatás, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás) igénylése, az ügyfélkapu regisztráció és az egyéni vállalkozók számára történő elektronikus ügyintézés. Szeptember 1-jén a Kormányablakban is felállítottuk az Alaptörvény Asztalát, ezzel kapcsolatban mind a mai napig folyamatos érdeklődést tapasztalunk.

Kormányablak

A Kormányablak szolgáltatásai egyre népszerűbbek


- Január 10-én társadalmi egyeztetésre bocsájtotta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a járások kialakításáról szóló  koncepciót. Az Önök megyéjéről mit érdemes tudni e tekintetben?
- A járások kialakításáról tavaly szeptemberben döntött a kormány, a közigazgatás átfogó, a közjót szolgáló átalakításának, a Jó Állam kialakításának egyik fontos állomásaként. A cél olyan modern kori járások kialakítása, amelyek hozzájárulnak a mai közigazgatásnál alacsonyabb társadalmi költséggel, hatékonyabban és ügyfélközpontúan működő területi közigazgatás létrejöttéhez.

A járási rendszer kialakításának szakmai előkészítését kutatóintézeti szakmai tanulmány előzte meg. A kutatási tapasztalatok, valamint az előzetes egyeztetések alapján alakította ki a Minisztérium a járások számára vonatkozó javaslatát, amelyet egyeztetett a fővárosi és megyei kormányhivatalokkal.

A kialakítás alapelve a gyors és könnyű hozzáférés biztosítása az államigazgatási szolgáltatásokhoz, a létező ügyintézési helyszínek megőrzése, a területi államigazgatási szervek illetékességi területeinek járási alapú rendezése, valamint a megyék határainak megőrzése volt.

Harangozó Bertalan

Interjú Harangozó Bertalannal, Vas megye KormánymegbízottjávalVas megyében jelenleg kilenc kistérség található. A történetiség, településszerkezet, identitáshordozó szerep, közlekedés-megközelíthetőség, vidékfejlesztés és méltányosság szempontrendszerében a minisztériumi javaslat hét járás kialakítását tartalmazza: Celldömölk, Körmend, Kőszeg, Sárvár, Szentgotthárd, Szombathely és Vasvár székhellyel.

Megfontolásra javasoltam a Felső-Répcementi és az őriszentpéteri kistérség külön járássá szervezését, ugyanis a fenti javaslat alapján e két kistérség települései eddigi központjuk helyett más városokban kialakítandó járási hivatalok illetékességi területéhez tartoznának.

Végül, a fenti szempontok és helyi mérlegelés alapján került sor Vas megyében az említett hét járás megnevezésére, ezzel a realitások tükrében egyetértünk, véleményünk szerint az a vidék fejlődését előnyösen befolyásolja, megerősíti.


MCOnet-KT
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu