Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.13. - Thursday, Antal, Anett napja van.

Kormányhivatalok

A Hajdú-Bihar megyei Kormányablak forgalma dinamikusan növekszik - interjú Rácz Róbert Kormánymegbízottal

2012. May 17. 09:52
A Hajdú-Bihar megyei Kormányablak forgalma dinamikusan növekszik - interjú Rácz Róbert Kormánymegbízottal

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetőjét, Rácz Róbert kormánymegbízottat  kérdeztük  a helyi Kormányablak tapasztalatairól, és a hivatal munkájáról.


Interjú Rácz Róberttel


- Hogyan alakult az elmúlt hónapok során a Kormányablak forgalma, népszerűsége?
- A debreceni Kormányablak forgalma az elmúlt fél évben - összehasonlítva a tavalyi év időszakos adataival - dinamikusan, kb. 50%-kal növekedett. A legnépszerűbb ügytípusok közé tartozik az egyszerűsített honosítás, az ügyfélkapu nyitása, a különböző nyugdíjfolyósítással kapcsolatos kérelmek, és a családtámogatási ellátások (gyes, gyed, családi pótlék, anyasági támogatás). Utóbbi ügytípusban szívesen fordulnak hozzánk a kismamák, hiszen az újszülött örömteli érkezése után a családtámogatási ellátásokban komplex ügyindításra van lehetőség.- Az év elején társadalmi egyeztetésre bocsájtotta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a járások kialakításáról szóló  koncepciót. Az Önök megyéjéről mit érdemes tudni e tekintetben?
- A terv szerint 10 járási központ lesz a megyében. A beérkezett javaslatok többsége arra vonatkozott, hogy bizonyos települések egyik járás helyett a másikhoz tartozzanak. Ezek közül azokat ítéljük támogathatónak, amelyeknél a már kialakult együttműködés, vagy a közlekedési lehetőségek indokolják az igényt. Újabb járási székhelyek kialakítását nem látjuk indokoltnak, mivel a tervezett 10 járás biztosítja, hogy egy-egy közigazgatási egység arányos számú népesség számára nyújtson szolgáltatást.

k Hajdú-Bihar megye
- A megyei önkormányzatok intézményei januártól a Kormányhivatalhoz tartozó Megyei Intézményfenntartó Központokhoz kerültek. Milyen feladatok elé néz ennek kapcsán 2012-ben a megyei Kormányhivatal?
- A megyei önkormányzattól átvett intézmények tekintetében a Kormány által intézményfenntartásra és az átvett vagyon tekintetében vagyonkezelői jogok gyakorlására kijelölt szerv a megyei intézményfenntartó központ. A megyei intézményfenntartó központ önállóan működő és gazdálkodó központi költségvetési szerv. A kormánymegbízottak a megyei intézményfenntartó központok felett irányítási hatásköröket gyakorolnak. Napi szinten egyeztetünk a MIK vezetőivel stratégiai, kommunikációs, költségvetést érintő kérdésekben. A megyei intézményfenntartó központ - mint neve is elárulja - ellátja az átvett intézményekkel összefüggő vagyongazdálkodási, intézmény-fenntartási feladatokat.MCOnet


Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu