Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.20. - Saturday, Illés napja van.

Támogatott beruházások - közbeszerzés

Megújul a tatabányai Tulipános Ház

2017. February 07. 09:21
Megújul a tatabányai Tulipános Ház

A kormány a Modern városok program keretében 1,4 milliárd forinttal támogatja az 1920-as években Tatabányán épült bányatiszti kaszinó, a Tulipános Ház felújítását.

A munkálatok az év második felében kezdődhetnek meg, a beruházás része a 2020-ig felhasználható 40 milliárd forintos keretnek, amelyről a kormány megállapodást kötött a megyeszékhellyel. Bencsik János, a térség országgyűlési képviselője felhívta a figyelmet, hogy a Tulipános Ház mellett fel kellene gyorsítani a szintén rossz állapotban lévő, száz évesnél idősebb egykori bányakórház felújítását, az épületben egyházi gimnázium kezdhetné meg működését. Továbbá kiemel fontosságúnak nevezte, hogy elkezdődjön a megyeszékhely vasútállomásának felújítása, valamint az ipari park közlekedési hálózatának fejlesztése.

 

Megújul a tatabányai Tulipános Ház

A Tulipános Ház 22 éve áll bezárva, most a kormány 1,4 milliárdos támogatásával újul meg

 

A Tulipános Ház Tatabánya egyik legrégebbi épülete, 1924-ben a Magyar Állami Kőszénbánya Rt. építette. Stílusa alapján a szecesszióba visszanyúló magyaros építészet egyik példája, az ablakok körül tulipános motívumokkal díszítve. A felújítás során közösségi teret, a bányászatot bemutató múzeumot és interaktív játszóházat alakítanak ki.  A háromezer négyzetméretes palotát a világháború végéig bányatiszti kaszinóként, azt követően pártbizottsági székházként, majd vállalati telephelyként használták. Az ingatlan több tulajdonosváltáson esett át, 22 éve áll fűtetlenül és bezárva, végül az önkormányzat vásárolta meg 2014-ben.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu