Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.03.30. - hétfő, Auguszta napja van.

Támogatott beruházások - közbeszerzés

Lassan elkészül a szegedi lézerközpont építése

2016. november 15. 11:25
Lassan elkészül a szegedi lézerközpont építése

A STRABAG és a Swietelsky alkotta konzorcium 2014 tavaszán kezdte el az építkezést, jelenleg az épületben és környezetében is az utolsó simításokat végzik, az év végére lényegében befejeződik a munka.

A következő két év feladata a világon egyedülálló technológia telepítése lesz. A 25 négyzetméteres kutatóközpontban öt lézeres berendezés működik majd, az első jövő tavasszal érkezik Szegedre. Ezek összeszerelése, beállítása, párhuzamosan a laboratóriumok felszerelésével 2018 második feléig tart majd, végül 2018 végén, 2019 elején működhet teljes kapacitással az intézet. A lézerközpont háromszáz embernek ad majd munkát, közvetve pedig még több száz embernek. A kutatók, mérnökök és informatikusok toborzása folyamatosan zajlik.

 

Befejezéséhez közeledik a szegedi lézerközpont építése

Befejezéséhez közeledik a szegedi lézerközpont építése

 

Az építkezéssel egy időben a tudományos munka is elkezdődött, a központ szakemberei már beadták első szabadalmaikat, megjelentek cikkeik, részt vesznek több európai kutatási programban és felvették a kapcsolatot a leendő felhasználókkal is. A világon majd egyedülálló lézerberendezésekkel a többi közt az anyag- és élettudományok területén végezhetnek majd vizsgálatot a világ minden részéről érkező vendégkutatók. A beruházás teljes költsége több mint 70 milliárd forint, ennek 85 százalékát uniós támogatás fedezi. A hazai önrész mellett a magyar kormány kötelezettséget vállalt a központ húszéves fenntartására is.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu