Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.19. - Wednesday, Gyárfás napja van.

Támogatott beruházások - közbeszerzés

Közép-magyarországi régió: a kettéválás támogatási szempontból mindenkinek előnyös

2016. February 01. 13:30
Közép-magyarországi régió: a kettéválás támogatási szempontból mindenkinek előnyös

Turóczy László, a gazdaságfejlesztésért és versenyképességért felelős helyettes államtitkár a Pest Megyei közgyűlés ünnepi ülése után adott interjút az MCOnet-nek a közép-magyarországi régió kettéválasztásáról.

Pest megye önállósulása arról szól, hogy a kormány kezdeményezi az Európai Bizottság felé, hogy a jelenlegi Közép-magyarországi Tervezési Statisztikai Régió a jövőben két önálló régiót alkosson Pest megyét és Budapestet - mondta Turóczy László. Miután az Eurostat és az Európai Bizottság ezt elfogadja, 2018 január 1-től ez a változás életbe lép - tette hozzá. A 2020 után elosztandó fejlesztési forrásokat az Európai Unió már ez alapján a tervezési rendszer alapján fogja foganatosítani - jelentette ki a helyettes államtitkár - ebben szerepel, hogy mely régióra milyen támogatás jut, és ezt milyen feltételekkel lehet felhasználni.

 


Ezek után kerülhet a mostani döntés eredményeként a mainál előnyösebb helyzetbe Pest megye - már ami a támogatások rendszerét illeti. A megye valós fejlettségi szintje szerint konvergenciarégióvá - kevésbé fejlett régióvá - válik, ennek köszönhetően pedig jóval több EU-s forráshoz juthat hozzá, és kedvezőbb feltételekkel veheti igénybe azt. Budapest számára ez semmilyen hátrányt nem jelent, hiszen ugyanazok a feltételek lesznek rá érvényesek, melyek ma is. Ugyanazokhoz a forrásokhoz 2020 után is hozzájuthat, mint most. Sőt, bizonyos tekintetben előnyt is jelenthet, hiszen ezeknek a fejlett régióknak lehetőségük van saját területükön belül relatíve fejletlenebb régiókra plusz támogatásokat kérni. Jelenleg ez Budapest számára Pest megye, ám a változások után ezt a szerepet a főváros külső kerületei vehetik át.


MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu