Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.06.28. - kedd, Levente, Irén napja van.

Támogatott beruházások - közbeszerzés

Indul a kistelepülési boltfejlesztési pályázat

2021. április 15. 12:53
Indul a kistelepülési boltfejlesztési pályázat

A kormány 48 milliárd forint összegű pályázati összeget biztosít a Magyar falu program részeként, melyben a kistelepülési boltok létesítésére és fejlesztésére lehet hétfőtől pályázatot benyújtani - jelentette be a budapesti sajtótájékoztatón Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A kormánybiztos tájékoztatása szerint azok a vállalkozások igényelhetik a támogatást, melyek olyan településen működnek vagy terveznek üzletet létesíteni, ahol 2000 főnél kevesebben laknak.

 

A vissza nem térítendő támogatás egy-egy esetben elérheti a 70 millió Ft-ot, de ha valaki több üzletet működtetne, akkor 1,8 millió euró összegű pénzhez juthat.

 

Hazánkban jelenleg 2379 olyan település található, ahol 2000 főnél alacsonyabb a lélekszám, köztük 300 helységben nem működik üzlet, a többi pedig a túlélésért küzd, mert nehézkesen tudja felvenni a versenyt a multinacionális cégekkel. A pályázat keretében maximum 5 millió Ft-ot lehet ingatlanvásárlásra fordítani és legfeljebb 50 százalékos támogatás igényelhető.

 

 

Az üzletek korszerűsítésére 80 %-os mértékű támogatás mellett legfeljebb 50 millió Ft-ot, eszközbeszerzésre 75 %-os támogatással maximum 12 millió Ft-hoz lehet hozzájutni.

 

A pályázónak többek között vállalnia kell, hogy 5 évig fenntartja az üzletet és az alapvető cikkeken kívül törekednie rá, hogy más szolgáltatásokat is működtessen pl.: postai szolgáltatások, gyógyszerek forgalmazása, továbbá mezőgazdasági termékek és takarmányok értékesítése.

 

Gyopáros Alpár kormánybiztos szerint akár 1000 üzlet fejlesztésére és újak létesítésére lehet elegendő a támogatási összeg. Előzetes felmérések alapján több mint 1100 üzemeltető jelezte, hogy érdeklődik a pályázat felől.

 

A Nemzetpolitikai Informatikai Rendszer felületén (nir.bgazrt.hu) keresztül lehet benyújtani a pályázatokat 2021. június 11-ig.

 

BG

Forrás: MagyarHírlap

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu